Hollywood is linkser dan ooit: maakt dat uit?

19 oktober 2018Leestijd: 3 minuten

In zijn dagelijkse update over de Midterms bespreekt Amerika-correspondent Emile Kossen de invloed van Hollywood op de verkiezingen. Verder: Florida is opnieuw een swing state en een zeer persoonlijke campagnespot die viral gaat.

★ Het laatste campagnenieuws

  • Hollywood staat al langer bekend als links, maar het lijkt erop dat de filmsterren nog nooit zo eensgezind waren als nu. Uit onderzoek van de Hollywood Reporter blijkt dat 99,7 procent van alle politieke donaties van Hollywood-regisseurs, filmsterren en managers naar Democratische kandidaten ging.
  • Hollywood is sinds de verkiezing van Donald Trump bezig met een kruistocht tegen alles wat Republikeins is. Acteur Mark Ruffalo richtte met andere filmsterren een organisatie op om jongeren te overtuigen om te stemmen in november. ‘Voor elke actie van rechts, komt er een even felle reactie,’ voorspelt Ruffalo. Een oproep van zangeres Taylor Swift afgelopen week zou tienduizenden nieuwe geregistreerde kiezers hebben opgeleverd.
    De Midterms komen snel dichterbij – de eerste keer dat Amerika naar de stembus gaat sinds de verkiezing van Donald Trump. Tot aan 6 november selecteert Emile Kossen vanuit Washington DC dagelijks de hoogte- en dieptepunten van de felle strijd om de kiezer.
  • Maar het is de vraag in welke richting de sterren de uitslag van de verkiezingen zullen beïnvloeden. De Republikeinse partij gebruikt misstappen zoals een scheldkanonnade van Robert de Niro over Trump graag als voorbeeld van wat voor een losgeslagen, extreem-linkse elitegroep Hollywood is.
  • Het rapportcijfer dat Amerikanen geven aan Donald Trump kruipt langzaam omhoog. Na vier nieuwe peilingen deze week wordt hij gemiddeld door 44,1 procent van de ondervraagden gewaardeerd en door 51,8 procent afgekeurd. Die getallen zijn vergelijkbaar met de populariteit van president Barack Obama rond zijn eerste midterms.
  • Florida is hard op weg zijn naam als cruciale swing state te bevestigen. Zowel de race voor de Senaat als voor het gouverneurschap is razend spannend. De nieuwste peilingen voor de Senaat geven aan dat de Republikein Rick Scott en de Democraat Bill Nelson precies gelijk staan: allebei 46,3 procent. En de voorsprong van Democraat Andrew Gillum neemt af in de race voor het gouverneurschap: Trump-adept Ron DeSantis nadert hem tot 1 procentpunt.

Campagnespotje van de dag

Minder bekende kandidaten doen hun best hun levensverhaal te vertellen aan kiezers – voordat de tegenstander het doet. MJ Hegar, een veteraan, feminist en Democraat in Texas, doet een originele poging die direct viral ging.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Race om te volgen

Er staat nogal wat op het spel op 6 november. Om precies te zijn: 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden, 35 Senaatszetels en 36 gouverneurschappen. Welke races zijn de moeite waard om te volgen?

Minnesota (1ste district) – Raken Democraten plekje kwijt?
Democraat Tim Walz stapt na november uit de politiek en de race om hem op te volgen, is een van de spannendste van het land. Voor de Democraten dingt Dan Feehan mee – een veteraan en voormalig medewerker in het Witte Huis van Obama. Jim Hagedorn is een Trump-Republikein die al twee keer eerder probeerde om Walz te verslaan. Heeft hij dit jaar meer geluk? Het is een van de schaarse races waardoor de Democraten een plek in het Huis van Afgevaardigden kunnen kwijtraken.