Democraten geven twee keer zo veel geld uit

17 oktober 2018Leestijd: 3 minuten

In zijn dagelijkse briefing over de Midterms bekijkt Amerika-correspondent Emile Kossen het verrassend grote verschil in uitgaven tussen de twee partijen. En verder: oud-president Barack Obama gaat weer campagnevoeren en een ethisch dilemma voor de kiezers in New Jersey.

★ Het laatste campagnenieuws

  • Democraten zullen tot 6 november veel meer geld uitgeven dan de Republikeinen. Volgens een rapport dat in handen is van RealClearPolitics hebben Republikeinse kandidaten voor 65 miljoen dollar aan reclametijd gereserveerd, de Democraten voor 116 miljoen dollar. Bijna het dubbele dus.

De Midterms komen snel dichterbij – de eerste keer dat Amerika naar de stembus gaat sinds de verkiezing van Donald Trump. Tot aan 6 november selecteert Emile Kossen vanuit Washington DC dagelijks de hoogte- en dieptepunten van de felle strijd om de kiezer.

  • In veel spannende races, zoals die in het district in Virginia waar Republikein Dave Brat onder vuur ligt, is het verschil in beschikbare campagnefondsen enorm. Brat haalde 1 miljoen dollar op aan donaties, zijn tegenstander Abigail Spanberger 3,6 miljoen dollar. Geld is uiterst belangrijk in de Amerikaanse politiek – voor advertenties, maar ook om activiteiten op te kunnen zetten om zo veel mogelijk kiezers persoonlijk te bereiken. Denk aan belteams en partijvrijwilligers die langs de deuren gaan.
  • Toch hoop bij Republikeinen
    Ondanks die signalen krijgen Republikeinen iets meer vertrouwen dat ze de controle over het Huis van Afgevaardigden kunnen behouden. In een memo van een grote Republikeinse Super PAC (een politiek actiecomité) staat dat de partij zich weliswaar ‘nog steeds in een historisch lastige positie bevindt’, maar dat de afgelopen twee weken ‘meer enthousiasme bij kiezers’ en ‘de beste peilingen sinds het begin van de zomer’ zijn geconstateerd. De meeste analisten voorspellen ten minste 20 zetels winst voor Democraten – er zijn 23 zetels nodig om het Huis over te nemen.
  • Obama terug op het toneel
    Barack Obama is nog relatief onzichtbaar in aanloop naar de tussentijdse verkiezingen, maar daar lijkt – na kritiek in de eigen partij – verandering in te komen. Op 22 oktober organiseert de oud-president een rally in Nevada voor Senaatskandidaat Jacky Rosen. Ook geeft hij de de komende weken een reeks interviews met links georiënteerde media en neemt hij audioberichten op waarin hij zijn steun uitspreekt voor Democratische kandidaten. Traditiegetrouw houden ex-presidenten enige afstand tot de verkiezingen. Bovendien zorgt Obama nog altijd voor polarisatie – hoewel 67 procent van Amerikanen hem een voldoende gaf een jaar nadat hij het Witte Huis had verlaten.

★ Campagnespotje van de dag

Minnesota – Comedy in de campagnes: Democraat Dean Philips zet Bigfoot in – juist ja, die primaatsoort die nooit in het echt is gezien – om zijn tegenstander, de ‘onvindbare’ Republikein Erik Paulsen, op te sporen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

★ Race om te volgen

Er staat nogal wat op het spel op 6 november. Om precies te zijn: 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden, 35 Senaatszetels en 36 gouverneurschappen. Welke gevechten zijn de moeite waard om te volgen?

Senaatsrace in New Jersey
Natuurlijk wint de Democratische Senator Bob Menendez (64) zijn race – immers, New Jersey is een zekerheidje voor linkse kandidaten. Toch?

Menendez heeft een smet op zijn cv: hij wordt achtervolgd door beschuldigingen van corruptie. Een rijke zakenman zou hem steekpenningen hebben gegeven, in ruil voor politieke steun. Menendez (Senator sinds 2006) werd niet veroordeeld: de jury durfde geen oordeel te vellen. Hij heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

Bob Hugin is de Republikeinse uitdager. Hij is een oud-bankier en CEO van een groot biotechbedrijf. Hij is fiscaal-conservatief, maar voor een Republikein opvallend progressief op sociaal terrein. In de peilingen heeft Menendez een kleine, maar stabiele voorsprong. De Democratische partij is er niet gerust op: hun grootste Super PAC zei dinsdag 3 miljoen dollar extra in de race te investeren.