De mythe van de cruciale latino-stem

16 oktober 2018Leestijd: 3 minuten

In zijn dagelijkse update over de midterms besteedt Amerika-correspondent Emile Kossen vandaag aandacht aan wat de cruciale latino-stem wordt genoemd. En verder: Republikeinen stevenen af op winst in Nevada, Trump is loslippig in tv-programma 60 minutes en Poetin-bondgenoot in de problemen.

De midterms komen snel dichterbij – de eerste keer dat Amerika naar de stembus gaat sinds de verkiezing van Donald Trump. Tot aan de verkiezingsdag op 6 november selecteert Emile Kossen vanuit Washington DC dagelijks de hoogte- en dieptepunten van de felle strijd om de kiezer in deze tijden van Trump.

 

  • Meer dan 29 miljoen Amerikanen van latino-afkomst mogen stemmen op 6 november – dat is 12,8 procent van alle stemgerechtigden. Maar omdat het merendeel van de latino’s in slechts zes staten woont, kunnen ze het verschil maken in talloze races. Althans, zo wordt al jaren beweerd.
  • Maar onderzoeksbureau Pew trekt vandaag in twijfel of latino’s dit jaar dan eindelijk echt doorslaggevend zullen zijn in die zes staten. Het relatieve aantal latino’s dat stemt bij tussentijdse verkiezingen daalde snel sinds 2006. En deze keer zegt slechts 27 procent ‘zeker’ te gaan stemmen (onder alle Amerikanen is dat 58 procent). Dat is vooral vervelend voor de Democraten: zij kregen de afgelopen jaren meer stemmen van latino’s dan Republikeinen.
  • Republikeinen ruiken overwinning in Nevada
    De Senaatsrace in Nevada – waar de Democraten moeten winnen om de kans te behouden op een meerderheid – ziet er steeds beter uit voor de zittende Republikein Dean Heller. In twee nieuwe peilingen heeft hij 7 procentpunten voorsprong op de Democraat Jacky Rosen. Slechts 8 procent zegt nog geen keus te hebben gemaakt. Heller is de enige Republikeinse Senator die zijn plaats moet verdedigen in een staat die in 2016 nog werd gewonnen door Hillary Clinton.
  • Trump is loslippig
    In een intrigerend interview met het tv-programma 60 Minutes geeft Donald Trump toe dat het nog steeds ‘surrealistisch’ voelt om president van Amerika te zijn. Hij vertelt interviewer Lesley Stahl ook dat hij ‘nog steeds niet iedereen in het Witte Huis’ vertrouwt. Bekijk hier het hele interview>

CAMPAGNESPOTJE VAN DE DAG

Arizona In een spotje van een Democratische kandidaat voor het Huis van Afgevaardigden wordt het rechtse Congreslid Paul Gosar – een vriend van president Trump – genadeloos afgemaakt door vijf kiezers. Pijnlijk: het zijn allemaal broers en zussen van Gosar.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

RACE OM TE VOLGEN

Er staat nogal wat op het spel op 6 november. Om precies te zijn: 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden, 35 Senaatszetels en 36 gouverneurschappen. Waar kunt u het best uw aandacht op vestigen?

Poetin-bondgenoot in problemen
Huis van Afgevaardigden, Californië, 38ste district

Dana Rohrabacher (71) is een wat vreemde vogel in de Amerikaanse politiek. Al 29 jaar zit deze Republikein in het Amerikaanse Congres, maar het bekendst werd hij de afgelopen jaren door zijn onafgebroken steun aan de Russische president Vladimir Poetin. In 2018 moet hij het opnemen tegen de Democratische zakenman Harley Rouda – die een goede kans heeft om het conservatieve district te winnen.

Meld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.