Bommaker was ‘gestoorde’ die in bestelbus woonde

27 oktober 2018Leestijd: 3 minuten
Een FBI-agent in de autowinkel in Florida waar Sayoc werd opgepakt. Foto: AFP

In de dagelijkse update over de midterms meer nieuws over de man die bompakketjes verstuurde naar critici van Trump. En verder: iedereen kijkt naar Wisconsin en stoere vrouwen willen de politiek in.

★ Het laatste campagnenieuws

 • Cesar Sayoc, de 56-jarige man die bompakketten stuurde naar Democratische kopstukken en vrijdag in Miami werd opgepakt, leefde in een bestelbus. Hij woonde tot voor kort bij zijn ouders in Florida. Sayoc werkte als stripper en wordt door een neef beschreven als een ‘gestoorde’ en een ‘eenling’. Hij heeft een lang strafblad, waaronder een arrestatie voor het dreigen met bomaanslagen in 1993. Zijn busje was beplakt met talloze stickers, die positief zijn over Donald Trump en negatief over onder anderen Hillary Clinton.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
 • Trump liet vrijdag op Twitter weten te balen van de hele kwestie. Volgens hem leidt ‘dit bomgedoe’ alleen maar af van de verkiezingen en kan het negatief uitpakken voor zijn partij op 6 november. ‘Republikeinen, ga stemmen!’ In de meeste verkiezingsraces worden de explosieven overigens amper genoemd – de Democraten houden zich aan hun oorspronkelijke strategie: zoveel mogelijk over het thema zorg praten.
  De midterms komen snel dichterbij – de eerste keer dat Amerika naar de stembus gaat sinds de verkiezing van Donald Trump eind 2016. Tot 6 november selecteert Emile Kossen vanuit Washington dagelijks de hoogte- en dieptepunten in de felle strijd om de kiezers.
 • Alle ogen op Wisconsin
  Het gouverneurschap in de staat Wisconsin is verworden tot een van de meest felbegeerde prijzen van de midterms. Republikeins zwaargewicht Scott Walker – de afgelopen jaren nog veelvoudig genoemd als potentiële president – wil een derde termijn als gouverneur, maar staat nipt achter tegen Democraat Scott Evers. Het zou pijnlijk zijn als de Republikeinen verliezen in Wisconsin, een staat die in 2016 voor Trump stemde.
 • Dat de belangen groot zijn, is te zien aan de lijst prominenten die de staat in een kwestie van dagen bezoeken. Voor de Democraten zijn dat senatoren Bernie Sanders en Kamala Harris, vicepresident Joe Biden en oud-president Barack Obama. President Trump en vicepresident Mike Pence kwamen langs om Walker een steuntje in de rug te geven.
 • Ethisch dillemma in New Jersey
  De senaatsrace in New Jersey is niet langer een zekerheidje voor de zittende Democraat Bob Menendez. Het gezaghebbende Cook Political Report noemt de race vrijdag op basis van peilingen ‘niet te voorspellen’. Menendez was eerder de grote favoriet om te winnen, maar kampt met een corruptieschandaal.
 • ‘De grootste bedreiging is niet zozeer tegenstander Bob Hugin, het is de kiezer die Menendez een boodschap wil overbrengen,’ aldus Jennifer Duffy van Cook. De Democraten staan er al slecht voor wat betreft de Senaat. Als de peilingen kloppen, winnen de Republikeinen er twee zetels bij.

Campagnespot van de dag

Nog nooit probeerden zoveel vrouwen (256) een plek in het Amerikaanse Congres te verkrijgen als in 2018. Softies? Niet bepaald – deze campagnespot van een linkse Super PAC zoomt in op vijf kandidaten die een indrukwekkend verleden hebben in het leger of de CIA.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Race om te volgen

Georgia – Eerste zwarte gouverneur?
In Georgia staan twee uitersten tegenover elkaar in de race voor gouverneur. Aan de linkerkant staat Stacey Abrams, een zwarte vrouw die sinds 2011 minderheidsleider is in het Huis van Afgevaardigden van Georgia. Ze is relatief progressief voor de staat. Wat ze ook is: auteur van een reeks doktersromans. Haar race is historisch: ze kan de eerste Afro-Amerikaanse gouverneur in het land worden.

Aan de rechterkant staat Brian Kemp, eveneens een politicus op staatsniveau. Hij is de typische, conservatieve Republikein en maar wat trots op zijn imago. In zijn campagne praat hij over hoe hij graag regelgeving in brand zet en hoeveel wapens hij heeft. Abrams weet de race spannend te houden: in de peilingen heeft Kemp een minimale voorsprong.