Kavanaugh-verhoor is wrang spektakel met alleen maar verliezers

28 september 2018Leestijd: 4 minuten
Beide hoofdrolspelers braken in tranen uit tijdens de hoorzitting. Foto: AFP

Ook na een ongekend emotionele hoorzitting over beschuldigingen van seksueel misbruik tegen rechter Brett Kavanaugh blijft het woord tegen woord. Hoe moet het nu verder?

Kavanaughs nominatie voor het Hooggerechtshof is binnen twee weken verworden tot een politiek moddergevecht. De rechter met het briljante cv leek op weg naar een soepele goedkeuring in de Senaat, totdat drie vrouwen kwamen met beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

En dus zat een groot deel van Amerika donderdag aan de televisie gekluisterd: bijna de hele dag deden twee hoofdpersonen hun verhaal in een kleine Senaatskamer. Dr. Christine Blasey Ford beweert dat ze 36 jaar geleden werd aangerand door Kavanaugh op een huisfeest in de buurt van Washington. Kavanaugh – 17 jaar destijds – zou zich in dronken toestand op haar hebben geworpen. Ook zou hij hebben geprobeerd haar kleren uit te trekken.

Tijdens haar emotionele verhoor zei ze er ‘100 procent zeker’ van te zijn dat het Kavanaugh was die haar aanrandde. Met krakende stem deed ze haar verhaal. ‘Ik geloofde dat hij me ging verkrachten. Ik probeerde te schreeuwen om hulp. Toen ik dat deed, legde Brett zijn hand op mijn mond om me te laten stoppen.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Democratische Senatoren gaven keer op keer complimenten voor Dr. Fords durf om te getuigen. Met nieuwe feiten kwam ze niet. Nadien moest ook de Republikeinse senator Orrin Hatch toegeven: er is geen enkele reden om aan haar geloofwaardigheid te twijfelen.

‘Mijn imago is vernietigd’

Kavanaugh kwam daarna strijdvaardig en geregeld boos voor het voetlicht. ‘Dit is een circus, een groteske karaktermoord,’ zei hij over de afgelopen twee weken. Hij verwees naar linkse activisten die ‘een gecoördineerde, goed financierde poging doen om mijn goede naam te besmeuren en mijn familie te bedreigen. Ze zullen me niet wegkrijgen. Misschien word ik bij de uiteindelijke stemming verslagen, maar jullie zullen me nooit kunnen dwingen om te stoppen.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Daarna ging hij in op de specifieke beschuldiging van Ford. ‘Ik trek niet in twijfel dat Ford is aangerand, maar ik was het niet. Ik ben onschuldig,’ zei Kavanaugh, die af en toe werd overmand door zijn emoties. ‘Ik ken haar niet. En niemand die op het feest zou zijn geweest, weet er iets van.’

Wat is er echt gebeurd?
Er zijn nog altijd veel vragen onbeantwoord over de episode verteld door Ford. Haar geheugen is niet kraakhelder en er is niemand die een of meerdere gebeurtenissen op die avond kan bevestigen. Ook haar beste vriendin, die volgens Ford erbij was, kan dat niet. Republikeinen klagen dat de regel ‘onschuldig, tot het tegendeel bewezen is’, niet meer van toepassing lijkt.

Het was een wrang spektakel, zeker omdat na de hoorzitting eigenlijk weinig bleek veranderd. Het blijft zijn woord tegen het hare. De Senatoren zijn niets dichter bij de waarheid gekomen. De procedure kent alleen maar verliezers. Het leven van de twee hoofdrolspelers is onherstelbaar beschadigd. De politiek in Washington maakt een slechte beurt. En Kavanaugh had een punt toen hij zei dat de hele show tevens schade toebrengt aan het Hooggerechtshof.

Loopgravenoorlog

De strijdende politieke kampen graven zich voorlopig alleen maar dieper in. Democraten eisen dat de FBI zich met de zaak bemoeit, voordat Kavanaughs nominatie een vervolg krijgt. ‘Als u zo zelfverzekerd bent, waarom vraagt u dan niet aan de FBI om deze claims te onderzoeken?’ vroeg de Democratische Senator Dianne Feinstein aan Kavanaugh. Democratische collega’s na haar stelden steeds dezelfde vraag.

Republikeinen zouden met zo’n verzoek moeten instemmen, maar zij noemen alle beschuldigingen deel van een smaadcampagne. ‘Dit is de meest onethische schijnvoorstelling die ik in mijn politieke carrière heb gezien,’ aldus senator Lindsey Graham in een tirade. ‘Als jullie echt de waarheid willen weten, hadden jullie het niet zo aangepakt.’ De Democraten wisten al in juli van de beschuldiging van Ford.

Het is afwachten wat de politieke uitkomst van de ongekende show is. De Senaat is van plan om snel te stemmen over Kavanaughs kandidatuur: vrijdag door de Senaatscommissie en dinsdag door de voltallige Senaat. De Republikeinen hebben daar een uiterst smalle marge – twee Senatoren moeten zich nog uitspreken.