Premium Lock Peter Altmaier: Merkels brandweerman

30 juli 2018Leestijd: 7 minuten
Overleg met Angela Merkel in de Bondsdag, 2011

Al jaren geldt: als de bondskanselier een probleem heeft, lost ­Peter Altmaier (60) het op. Niemand in Berlijn kan om hem heen. Portret van de joviale minister die op 6 september in Den Haag de HJ Schoolezing houdt.

Hij is 1,90 meter lang en 150 kilo zwaar. Een reus in de Duitse politiek. Niemand in Berlijn kan om minister van Economische Zaken en Energie Peter Altmaier heen. Letterlijk en figuurlijk. Met veel zelfspot maakt hij grapjes over zijn gewicht. ‘U wilde een zwaargewicht?’

Hij heeft on-Duitse humor, zeggen ingewijden in Berlijn. ‘Britse ironie en zelfspot maken hem aimabel.’ Met zijn kale hoofd en hazenlip dacht hij dat hij te lelijk is om door te kunnen stoten tot de hoogste regionen van de Duitse politiek, zo meldde hij in weekblad Stern. Maar hij slaagde.

Merkels vertrouweling houdt HJ Schoo-lezing

De tiende HJ Schoo-lezing wordt donderdagavond 6 september 2018 gehouden door de Duitse minister van Economische Zaken en Energie Peter Altmaier (CDU). Klik hier voor informatie en tickets.

Peter Altmaier (60) is geboren op 18 juni 1958 in Ensdorf, bondsstaat Saarland. Altmaiers vader was mijnwerker, zijn nog levende moeder verpleegster. Een katholiek arbeidersgezin in Duitslands meest Franse deelstaat. Het kleine Saarland (1,1 miljoen inwoners) ligt tegen Frankrijk aan en koos zowel na de Eerste als de Tweede Wereldoorlog per referendum voor aansluiting bij Duitsland. Maar de blik bleef altijd ook gericht op Frankrijk. ‘Hij heeft joie de vivre, zoals zoveel Saarlanders. Zij houden van wijn en eten.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw