Met premier Rutte het Oval Office in (video)

02 juli 2018Leestijd: 2 minuten
Mark Rutte en Donald Trump. Foto: ANP

De relatie tussen Amerika en Nederland is nog nooit zo goed geweest, verzekerde Donald Trump maandag in het Witte Huis. Maar na een vegadering van een klein uur impliceert premier Mark Rutte (VVD) dat er ook harde woorden zijn gevallen.

Trumps neiging om te overdrijven komt meteen naar boven drijven nadat hij Rutte’s hand heeft geschud. ‘Ik denk dat onze relatie met Nederland nooit beter is geweest,’ zegt Trump glimlachend in de Oval Office.

Inderdaad, de economische banden zijn uitstekend. En, zoals Trump het graag ziet, heeft Amerika een handelsoverschot met Nederland. Maar politiek gezien zijn er nogal wat pijnpunten.

Rutte valt Trump in de rede

Nog geen minuut na Trumps opening moet Rutte de Amerikaanse president al in de rede vallen, als Trump zegt dat het ‘ook positief kan zijn’ als Amerika en Europa hun handelsgeschil niet snel oplossen. ‘Nee, dat zou niet positief zijn,’ reageert Rutte ferm, om daarna te lachen. De Amerikaanse president corrigeren – dat durft niet elke wereldleider die hier op bezoek komt.

Correspondent Emile Kossen was bij de ontmoeting tussen Trump en Rutte. Zo zag dat er achter de schermen uit:

 

Stevig gesprek

Handel, veiligheid, MH17 en de NAVO: het kwam allemaal langs in het gesprek dat Rutte daarna achter gesloten deuren had met Trump. Nadien zegt Rutte erover dat hij de vergadering ‘plezierig’ en ‘met respect’ vond verlopen, maar dat het ‘bij tijd en wijle stevig’ was. ‘Dat hoort er ook gewoon bij. We hebben al 400 jaar lang een relatie – het is een familierelatie.’

Premier Rutte staat na zijn ontmoeting met Trump de Nederlandse pers te woord. Foto: Emile Kossen

De premier wil niet kwijt welke onderwerpen voor een gespannen sfeer zorgden, maar de dreigende handelsoorlog tussen Amerika en de Europese Unie lijkt een logische gok. Trump zei afgelopen week nog dat hij gelooft dat de EU is opgezet om de Amerikaanse economie te dwarsbomen. Toch denkt Rutte kansen te zien op ‘de-escalatie’. ‘Het lijkt mij veel zinvoller om gezamenlijk met Amerika te kijken naar wat we kunnen doen aan de handelssituatie van China.’

Zoals verwacht liet Trump de kans niet onbenut om opnieuw kritisch te zijn over de huidige opzet van NAVO, waarbij Amerika het grootste deel financiert. ‘Daar heeft hij ook gelijk in,’ zegt Rutte. Nederland haalt de NAVO-norm van 2 procent nog niet, maar kon deze keer wel een flinke stijging van het defensiebudget als argument gebruiken.

Is de relatie tussen de twee verbeterd na de eerste officiële ontmoeting in het Witte Huis? Het blijft gissen, maar er lijkt wel degelijk sprake van een bepaalde chemie. Rutte erover: ‘We hebben allebei een business achtergrond, dat merk je toch. We willen allebei op een vrij zakelijke manier resultaten behalen.’

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!