VVD en CDA lijnrecht tegenover elkaar om asielkinderen

04 mei 2018Leestijd: 1 minuut
Asielzoekers maken een wandeling bij het Nijmeegse Heumensoord - ANP

De VVD en het CDA in het Europese Parlement zijn het fel oneens over het gedwongen afnemen van vingerafdrukken van asielkinderen. De liberalen steunden donderdag een plan van linkse partijen om kinderen niet te dwingen om mee te werken.

Tot grote woede van het CDA, meldt De Telegraaf. Volgens die partij werkt de VVD mee aan het verzwakken van het Europese asielbeleid.

Het gaat om een aanpassing van het Eurodac-systeem, een database waarin nieuwkomers worden opgenomen. De leeftijd waarop kinderen worden geregistreerd, is nu nog veertien jaar, maar moet naar zes jaar. Alleen de vraag of kinderen mogen worden gedwongen om mee te werken, staat nog open.

‘Je helpt mensensmokkelaars’

Lees ook deze pakkende column van Syp Wynia: De prijs van immigratie: zo ziet Nederland eruit in 2060

‘Als je niet registreert, help je alleen maar mensensmokkelaars,’ zegt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers over de steun van de VVD voor het plan. ‘Het eerste wat die doen, is tegen kinderen zeggen dat ze niet moeten meewerken.’

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen stelt in een verweer dat de VVD van mening is dat je geen fysieke dwang mag uitoefenen op kinderen. Volgens hem betekent het zeker niet dat een weigeraar asiel zal krijgen. ‘Die heeft eerder de schijn tegen zich.’

Volgens Lenaers wordt het nu veel moeilijker om een streng asielbeleid af te dwingen. Hij vindt het besluit van de VVD in strijd met de wensen van het kabinet.

Lees ook: Door immigratie grootste bevolkingsgroei in jaren