Asieldebat in Duitsland laait op na ‘schandalige’ rellen

04 mei 2018Leestijd: 2 minuten
Duitse politie bij Ellwangen. Foto:EPA

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, heeft woedend gereageerd op rellen in asielzoekerscentra in het Duitse plaatsje Ellwangen. Nadat de Duitse politie had geprobeerd om een 23 jarige man uit Togo uit te zetten, werden agenten belaagd door honderden migranten.

De Togolees moest in overeenstemming met het Dublinakkoord terug naar het land waar hij de Europese Unie was binnengekomen, Italië. Bij de poging om de man de arresteren, werden de agenten in het nauw gedreven door een groep van 150 tot 200 Afrikaanse immigranten. Ze waren genoodzaakt te vluchten.

Later kwamen honderden agenten versterking terug in het centrum, om alsnog over te gaan tot arrestatie. De man is in hechtenis genomen. Uiteindelijk werden er bij de inval van de politie 27 man gearresteerd. Dat meldt de Duitse krant Die Welt.

Seehofer: ‘klap in gezicht gezagsgetrouwe bevolking’

Nu laait in Berlijn het debat opnieuw hoog op. Minister Seehofer noemt dit incident een ‘schandaal’ en een ‘klap in het gezicht van de gezagsgetrouwe bevolking’. Seehofer wil verzet tegen het gezag in de asielzoekerscentra niet tolereren. In Berlijn zegt hij hierover dat de weerstand van asielzoekers ‘met harde hand en consequent moet worden tegengegaan.’

De conservatieve minister van Binnenlandse Zaken liet zich al eerder voorstaan op felle uitspraken, zo zei hij vlak nadat hij als minister was aangesteld, dat de islam geen deel uitmaakte van de Duitse cultuur. Ook zei hij, na de migratiecrisis in 2015 en 2016, dat de integratie van immigranten alleen kan slagen als de opname wordt teruggebracht.

Asielzoekers sneller uitzetten

De Duitse regering wil dat immigranten die geen aanspraak kunnen maken op een asielstatus sneller kunnen worden uitgezet. Nu duurt het tien dagen voordat een uitzetting naar Italië geregeld is, de Duitse regering wil dat dit sneller gaat. Dat meldt de Duitse Frankfurter Allgemeine Zeitung. Volgens het Dublin-akkoord moeten asielzoekers asiel aanvragen in het land waar ze de Europese Unie zijn binnengekomen. In dit geval Italië.

Volgens de Britse krant Financial Times werkt de regering van bondkanselier Angela Merkel aan nieuwe opvangcentra, waar immigranten direct een asielprocedure kunnen starten. Als de asielaanvraag niet wordt gehonoreerd, kunnen ze vervolgens direct worden uitgezet, is de gedachte. Volgens Seehofer is dit humaner dan de huidige aanpak: ‘want op deze manier weten asielzoekers direct waar ze aan toe zijn.’

Duitsland heeft het monopolie op ‘juiste’ opvattingen, schrijft Jelte Wiersma