Le Pen sluit zich aan bij APF, wat is dit voor club?

05 april 2018Leestijd: 3 minuten
Europarlementslid en FN-oprichter Jean-Marie Le Pen - AFP

Jean-Marie Le Pen, de omstreden ex-voorman van het Franse Front National, is toegetreden tot de extreemrechtse Alliance for Peace and Freedom (APF). Dat blijkt uit een bericht op de website van de fractie, die één zetel heeft in het Europees Parlement.

De 89-jarige oprichter van Front National verloor in 2015 zijn lidmaatschap van die partij nadat hij de gaskamers opnieuw ‘slechts een detail van de geschiedenis’ van de Tweede Wereldoorlog noemde. Le Pen zit in het Europees Parlement zonder dat hij aan een fractie gebonden is. Front National veranderde vorige maand de naam naar Rassemblement National.

Met een bezoek aan een landbouwtentoonstelling probeert Le Pen haar populariteit op te vijzelen. Haar rechts-populistische partij kreeg stevige tikken. Foto: AFPFront National zit sinds verkiezingen vorig jaar in een forse dip. Wat moet de partij doen om het tij te keren?

‘We verwelkomen Jean-Marie Le Pen in een tijd van revolutionaire veranderingen in Europa,’ schrijft de APF, die Le Pen ‘onze gids en leider voor komende worstelingen en overwinningen’ noemt.

Over de APF is weinig bekend. De politieke alliantie omvat extreemrechtse partijen als het Duitse NPD, het Italiaanse Forza Nuova en het Slowaakse LSNS. Ze houdt er pro-Russische standpunten op na, met name op het gebied van de Oekraïne-crisis. Ook onderhoudt het een vriendschappelijke band met de Syrische Ba’ath-partij, de Arabische regeringspartij van president Bashar al-Assad.

‘Christelijke waarden beschermen’

‘We staan voor een Europa van soevereine naties waarin de onafhankelijke staten samenwerken op een confederale basis om de grote uitdagingen van onze tijd aan te gaan en om onze gemeenschappelijke christelijke waarden en Europees cultureel erfgoed te beschermen, vieren en promoten,’ staat op de site van de partij.

Volgens de partij vertegenwoordigt ze een grote groep – met name jonge – burgers die zich niet gehoord voelen in het huidige politieke proces. De leider – Roberto Fiore – is een zelfbenoemd fascist uit Italië. Hij stond aan de wieg van het antikapitalistische en anticommunistische Terza Posizione in 1978, maar vluchtte naar het Verenigd Koninkrijk in de jaren 80 nadat de politie grote hoeveelheden wapens in een pand van de groep aantrof. Door verschillende kranten is Fiore gelinkt aan de Britse inlichtingendiensten, maar hijzelf heeft dit altijd ontkend.

Lees ook: Rechterhand Le Pen verlaat Front National met slaande deuren

‘Levenslange vechter voor witte rechten’

Een ander kopstuk binnen de organisatie is Nick Griffin, lid van het Europese Parlement en leider van de extreemrechtse Britse Nationale Partij. In zijn Twitterbio noemt hij zich een ‘levenslange vechter voor witte rechten’. In zijn bijdragen voor de site van het APF schrijft hij onder andere over de film van het videospelletje ‘Angry Birds’. De slechteriken daarin zijn volgens hem onmiskenbaar moslims. In een andere post schrijft hij over het risico voor Zweedse melkmeisjes om aangerand te worden door moslimvluchtelingen. Een van de ‘tags’ onderaan het bericht is ‘witte genocide’.

Leiders in het Europese Parlement hebben weinig op met de APF. Manfred Weber, de fractieleider van de centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP), pleitte meerdere keren voor een stop op EU-subsidies voor de partij. ‘De EU moet niet naïef zijn en zijn opponenten een stok geven om mee te slaan.’ Ook omschreef hij de leden als ‘de ergste rechts-extremistische neofascisten in Europa’.

Antisemitische liederen bij conferentie

Binnen de EU bestonden grote zorgen dat de subsidie voor de APF in 2016, een bedrag van 600.000 euro, naar een extreemrechtse conferentie in Stockholm was gegaan. Hierbij werden antisemitische liederen gezongen. Ter verdediging zei de groep dat het om een grap ging.

Weber kreeg uiteindelijk zijn zin, want in 2016 werd een onafhankelijke autoriteit ingesteld, de Authority for European Political Parties and Foundations, die zich moet buigen over mogelijk misbruik van EU-gelden. Om in aanmerking te komen voor financiering moeten partijen zich hier aanmelden en aantonen dat ze aan een aantal criteria voldoen. De APF miste de deadline voor inschrijving in 2017, maar schreef zich in februari van dit jaar alsnog in, wat de deur openzet voor financiering in 2019.

Lees ook: Antifascisten duiken opeens overal op: wie zijn zij?