Saudische kroonprins Salman: ‘Turkije wil herstel van islamitisch kalifaat’

07 maart 2018Leestijd: 1 minuut
De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman - Foto: AFP

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft hard uitgehaald naar Turkije. Hij noemt het land onderdeel van een ‘driehoek van het kwaad’, naast Iran en extremistische islamitische groeperingen.

Salman sprak met journalisten tijdens een bezoek aan Caïro. ‘De hedendaagse driehoek van het kwaad bestaat uit Iran, Turkije en extremistische religieuze groeperingen,’ zei hij volgens de Egyptische krant Al-Shorouk.

Saudische kroonprins denkt dat Erdogan islamitisch kalifaat wil

Met ‘extremistische groeperingen’ doelt hij vermoedelijk op de sjiitische militie Hezbollah, die financieel ondersteund wordt door Iran – de aartsrivaal van de Saudiërs.

De Saudische troonopvolger beschuldigt de Turkse regering onder leiding van president Recep Tayyip Erdogan ervan te streven naar herstel van het islamitisch kalifaat, dat bijna een eeuw geleden verdween met de ineenstorting van het Ottomaanse Rijk.

‘Conflict met Qatar kan nog lang duren’

Saudi-Arabië koestert een diep wantrouwen jegens Erdogan, wiens regerende AK-partij wortels heeft in de islamitische politiek. De Turkse president koos bovendien de kant van Qatar in het conflict met de Saudi’s en andere Golfstaten.

De ruzie met Qatar kan volgens Salman nog lang duren. Hij vergeleek de situatie met het Amerikaanse embargo dat Cuba zestig jaar geleden kreeg opgelegd, maar dan op een kleinere schaal: ‘Qatar is kleiner dan een straat in Caïro,’ aldus de Saudische kroonprins.