Franse intelligentsia luidt noodklok over islamisme

20 maart 2018Leestijd: 3 minuten
Een school in Frankrijk. Foto:AFP

Honderd intellectuelen vormen in Frankrijk een front tegen de toenemende invloed van de politieke islam in het maatschappelijk debat. De oproep verbindt zowel denkers aan de linkerkant van het politieke spectrum als aan de rechterkant. ‘De politieke islam is uit op zoveel mogelijk terreinwinst.’

‘Nee tegen islamistisch separatisme,’ luidt de kreet in het ingezonden stuk, dat dinsdag werd gepubliceerd in de Franse krant Le Figaro. De brief is ondertekend door honderd prominenten, onder wie oud-minister Bernard Kouchner van de sociaal-democraten, filosoof Alain Finkielkraut en historicus Pierre Nora.

‘Republiek krijgt stokslagen’

Ze waarschuwen voor het islamisme, dat ‘terreinwinst probeert te boeken’. Stéphane Breton, een van de opstellers van de tekst, zegt tegen Le Figaro dat de republiek ‘stokslagen ondergaat’ en wil ageren tegen de politieke islam.

Opmerkelijk is dat een groot aantal intellectuelen in Frankrijk de handen ineen heeft geslagen voor een boodschap tegen de politieke islam. ‘We zijn burgers met zeer uiteenlopende meningen die vaak tegenover elkaar staan,’ zo begint de oproep. ‘We worden niet verenigd door onze standpunten, maar door het gevoel voor bedreiging van onze algemene vrijheid, en in het bijzonder de vrijheid van gedachten.’

‘Islamisme is het nieuwe totalitarisme’

Islamisering in Nederland, vanaf 1951, lees hier het overzicht van Syp Wynia.  

Het islamisme wordt het ‘nieuwe totalitarisme’ genoemd. Maar ook actiegroepen tegen ‘islamofobie in Frankrijk’ moeten het ontgelden. ‘Er werd een bijeenkomst gehouden over het “staatsracisme”, dat verboden was “voor witten”. Dit komt de laatste tijd vaker voor, constateren de schrijvers, ‘zo hebben we nu vernomen dat de beste manier om racisme te bestrijden is om de ‘rassen’ gescheiden te houden.’ Volgens de schrijvers van het ingezonden stuk wordt er gestreefd naar een nieuw soort ‘apartheid’ in Frankrijk.

Er worden in het stuk een aantal harde noten gekraakt: ‘Maar waarom moet het beschermen van minderheden betekenen dan een vrouw die zonder hoofddoek over straat wil, verandert in een prooi? Of dat een ‘ras’ dat zich inlaat met andere rassen vernederd zou worden? Waarom moet dat betekenen dat een religie, die er een uit vele is, gezichtsverlies lijdt als dat wordt erkend?’

‘Is die beoogde segregatie niet een uiting van minachting tegen democratie en tegen ons land?’ luidt een retorische vraag in het artikel. ‘Lange tijd is de eenheid van het land gebaseerd op onverschilligheid ten opzichte van verschillen, die tot conflict kunnen leiden.’

De diversiteitsindustrie draait op een mythe, lees de analyse van Syp Wynia

De afschaffing van privileges is het fundament van de republiek

Volgens de opstellers van het ingezonden stuk, moet Frankrijk vasthouden aan de kernwaarden van de republiek. ‘Het standpunt dat iedereen volgens zijn eigen wet kan leven, of in zijn eigen kaste, en die van de anderen kan minachten, is in strijd met de geest van de republiek. De republiek is gebouwd op de afwijzing van rechten die gelden voor specifieke of exclusieve groepen. Op de afschaffing van privileges. Dezelfde wetten gelden voor iedereen, dat is de garantie voor de republiek.’

‘Het nieuwe separatisme is gemaskerd,’ luidt de conclusie van het stuk. ‘Het wil goedwillend overkomen, maar in werkelijkheid is dit het wapen van de politieke islam. Het islamisme wil een uitzonderingspositie, want het verwerpt andere geloven, en ook moslims die niet dezelfde waarden delen. De politieke islam voelt zich vernederd als hij niet dominant is. Dat kunnen we niet accepteren. We willen in een wereld leven waarin geen enkele religie ons de wet voorschrijft.’

MEER OVER DE ISLAM IN FRANKRIJK: Macron wil islam hervormen