Frankrijk toch achter Britse sancties tegen Poetin na aarzeling

15 maart 2018Leestijd: 2 minuten
May en Macron. Foto:AFP

De Britse premier Theresa May kondigde gisteren met veel tromgeroffel ingrijpende sancties aan tegen de Russen. Frankrijk twijfelde aanvankelijk aan de hardheid van het Britse bewijs, maar nu schaart de Franse president Emmanuel Macron zich toch achter de Britse maatregelen.

Dat meldt persbureau Reuters. Eerder noemde de Franse woordvoerder van Macron de sancties nog ‘fantasy politics’. Fantasiebeleid. Frankrijk vond de opstelling van het Verenigd Koninkrijk voorbarig: er had eerst een uitgebreid onderzoek moeten komen naar de herkomst van het chemische wapen waarmee de Russische dubbelspion Sergej Skripal is vergiftigd.

Skripal en zijn dochter werden zondag 4 maart bewusteloos naar het ziekenhuis gebracht. Ze waren een pizza aan het eten in de Zuid-Engelse stad Salisbury toen ze werden blootgesteld aan zenuwgas. Hoewel ze de aanval overleefden, verkeren beiden nog in levensgevaar.

‘Beschuldiging richting Poetin voorbarig’

De woordvoerder van het Franse presidentieel paleis Elysée, Benjamin Griveaux, noemt de beschuldiging van de Britten voorbarig en wil eerst nader onderzoek afwachten. ‘Als er hard bewijs is, dan pas is het tijd om hierover een beslissing te nemen.’ Nu wordt er echter toch besloten dat de sancties gerechtvaardigd zijn.

Rusland reageerde gisteren boos op de aangekondigde sancties. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov noemde de sancties ‘vijandig’.

Boris Johnson, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, kondigde vanochtend aan dat Russen die dankzij president Vladimir Poetin rijk zijn geworden, kunnen worden onderzocht door de Britse politie. Woensdag maakte May bekend dat 23 Russische diplomaten binnen een week uit het Verenigd Koninkrijk moeten zijn vertrokken. Een dergelijke maatregel is de afgelopen dertig jaar niet genomen.

May trekt van leer tegen ‘corrupte Russische elites’

Ook nieuwe spionagewetgeving is genoemd om de Russen dwars te zitten. Het Verenigd Koninkrijk verscherpt de controle van Russen aan de grens. May benadrukt dat ‘corrupte Russische elites’ niets te zoeken hebben in het Verenigd Koninkrijk.

De contacten op regeringsniveau zijn opgeschort. De uitnodiging voor de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov om naar Londen te komen, is ingetrokken. Britse ministers en hoogwaardigheidsbekleders gaan niet naar het WK voetbal in Rusland, zegt May. ‘We ijverden voor een betere band met Rusland, het is tragisch dat president Poetin op deze manier handelt.’