Orbán scherpt beleid tegen illegalen verder aan

18 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Viktor Orbán. Foto:EPA

De Hongaarse premier Viktor Orbán wil maatregelen tegen immigratie verder aanscherpen. Organisaties die hulp aan illegalen geven, moeten daarvoor worden gestraft. Opnieuw een provocatie richting de Europese Commissie.

Woensdag presenteerde de Hongaarse regering een plan waarmee niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) die illegale migranten steunen, worden tegengewerkt. Organisaties die illegalen helpen, worden geregistreerd en moeten 25 procent van hun buitenlandse inkomsten afstaan aan de Hongaarse regering. ‘De Hongaarse regering verzet zich op elke mogelijke manier tegen illegale immigratie,’ laat de regering van Orbán weten in een verklaring. ‘We moeten de veiligheid van onze burgers verder vergroten.’

Migratiebeleid aangescherpt voor verkiezingen

In aanloop naar de parlementsverkiezingen, op 8 april, wil de regering van Orbán de maatregelen tegen immigratie verder aanscherpen. Critici zien de maatregelen als een manier om politieke tegenstanders van Orbán tegen te werken. ‘Ik ken geen enkele ngo die actief meewerkt aan illegale immigratie,’ zegt Mate Szabo, directeur van de Hongaarse ngo Eenheid voor Burgerlijke Vrijheden.

De Hongaarse regering maakte zich in Brussel eerder impopulair door ten tijde van de migrantencrisis in 2015 een hek te bouwen langs de grens met Servië. Daarna probeerde Orbán datzelfde hek door de Europese Commissie te laten subsidiëren. Daar slaagde hij overigens niet in.

Ook wil Orbán de verplichte migrantenquota die door de Europese Commissie zijn opgelegd aan banden leggen. De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) noemde de houding van Orbán in december, bij de vorige Europese Raad, ‘schaamteloos’.

Orbán kritisch op Duitsland om migratiebeleid

Eerder deze maand uitte Orbán kritiek op de Duitse regering tijdens de migratiecrisis. De Duitse bondskanselier Angela Merkel had beter geen migranten welkom kunnen heten, zei Orbán. ‘Europeanen hebben hier een duidelijke mening over,’ aldus Orbán dit weekeinde op een persconferentie naast CSU-leider Horst Seehofer.

‘Ze willen niet dat er een voortdurende dreiging van terrorisme is. Ze willen juist veiligheid. Daarom willen ze dat de grenzen worden bewaakt.’ Orbán deelde een sneer uit naar collega-lidstaten van de Europese Unie, door te zeggen dat die er ondanks dit sentiment toch voor kiezen om grote aantallen immigranten binnen te laten.