Merkel drijft spot met onderhandelingstactiek May

29 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van de Britse premier Theresa May (L) en de Duitse bondskanselier Angela Merkel (R) - Foto: AFP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel maakt de onderhandelingstactieken van de Britse premier Theresa May belachelijk. De Europese Unie en de Britten komen nergens in de onderhandelingen over de Brexit, omdat May nooit zegt wat ze wil, aldus Merkel.

Als May wordt gevraagd wat ze wil van de EU, is haar standaardantwoord volgens Merkel: ‘Make me an offer’. Ook wanneer Merkel benadrukt dat de Britten degenen zijn die weggaan, dus dat de EU niet verplicht is ze een bod te doen, zou May dezelfde respons geven.

‘We zitten vast in een eindeloze cirkel van “wat wil je?” en “doe me maar een bod”,’ aldus Merkel, die volgens het Britse dagblad The Telegraph met haar imitatie van May de lachers op haar hand had tijdens een persconferentie.

Voorwaarden voor transitieperiode vastgesteld

Intussen gaan de onderhandelingen over de overgangsperiode voor de Britten na de Brexit door. De Britse hoofdonderhandelaar David Davis had daar eerder om gevraagd.

De transitieperiode na de Britse uittreding op 29 maart 2019 mag maximaal tot 1 januari 2021 duren, omdat dan de nieuwe meerjarige EU-begroting ingaat. In die overgangsperiode gelden voor het Verenigd Koninkrijk in principe nog alle EU-wetten, ook nieuwe, maar hebben ze geen inspraak meer. Dat betekent onder meer dat de regering in Londen het gezag van het Europees Hof van Justitie tot en met 2020 moeten erkennen.

Omdat de Britten in die periode ook blijven deelnemen aan de douane-unie en de interne markt, moet het land zich houden aan het Europese handelsbeleid. Om te kunnen profiteren van handelsakkoorden tussen de EU en andere landen, moeten die landen dat de Britten apart toestaan.

Brexit-verdrag moet in oktober klaar zijn

Een akkoord over de overgangsperiode maakt deel uit van het uittredingsverdrag, dat in oktober klaar moet zijn. Andere belangrijke zaken daarin zijn afspraken over de scheidingsrekening, de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Een volgende stap is dat de EU-regeringsleiders op hun top in maart groen licht kunnen geven om te gaan praten over de (handels)relatie na de overgangsperiode. De Britten kunnen in de tussentijd wel verkennende gesprekken voeren met derde landen over handelsakkoorden, maar die tot nader order nog niet in werking laten treden.