Waarom Amerikaanse overheid op slot dreigt te gaan

19 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Trump, links, met de Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell en zijn Democratische collega Chuck Schumer. Foto: AFP

Deal tussen Democraten en Republikeinen over een nieuw budget lijkt steeds verder weg. Een shutdown dreigt. De zoektocht naar een schuldige is al begonnen.

Uiterlijk vrijdag middernacht moet de Senaat besluiten over een nieuw overheidsbudget, anders sluit de overheid – en het loopt wederom uit op politiek theater. De Republikeinse Partij heeft weliswaar een krappe meerderheid, maar 60 van de 100 stemmen zijn benodigd. En dus moeten ook Democraten worden overgehaald. De Amerikaanse tv-stations houden het nauwlettend in de gaten, vergezeld door grote aftelklokken.

Het Huis van Afgevaardigden keurde een tijdelijke verhoging van het budget (van vier weken) donderdagavond al goed. Met een verlenging van het zorgverzekeringenstelsel voor arme kinderen werd geprobeerd Democraten te paaien – maar voor andere dringende zaken, zoals de status van de Dreamer-immigranten, werd geen oplossing gevonden. Binnen vier weken moeten de onderhandelingen daarover worden afgerond.

Zondebok

Maar Democraten in de Senaat verzetten zich eensgezind tegen de tijdelijke oplossing en zeggen alleen een langdurige goedkeuring van het budget te accepteren. De toekomst van de Dreamers moet onderdeel zijn van zo’n deal. De zaken worden verder bemoeilijkt, omdat ook enkele Republikeinse Senatoren tegenstribbelen, waardoor de kans op een doorbraak met het uur kleiner wordt. Lindsey Graham uit South Carolina zei donderdag dat hij ‘niet voor nog eens 30 dagen chaos’ stemt.

De zoektocht naar een zondebok is al begonnen. Republikeinen wijzen naar Chuck Schumer, de Senaatsleider van de Democraten. Ze lanceerden zelfs een website, SchumerShutdown.com, om hem te schuld te geven van de politieke chaos. Schumer reageerde scherp: ‘We weten allemaal wat het echte probleem is: complete chaos aan de Republikeinse zijde.’

Peilingen geven Schumer voorlopig gelijk: 48 procent van Amerikanen wijst de Republikeinse Partij aan als hoofdschuldige, volgens 28 procent ligt de loopgravenstrijd aan de Democraten.

President Donald Trump mengde zich de afgelopen weken meerdere keren in de discussie – en vrijdagochtend gaf hij op Twitter de Democraten de schuld van de problemen. ‘Amerika heeft meer Republikeinse overwinningen nodig in 2018.’ Een paar uur later wisselde hij van standpunt – en nodigde hij Schumer uit in het Witte Huis. Ondanks dat de twee ‘vooruitgang’ boekten, is er nog geen deal.

Wat betekent een shutdown?
In ambtelijke taal: niet-essentiële overheidsdiensten worden niet langer gefinancierd in het geval een shutdown. Honderdduizenden ambtenaren hoeven niet naar werk te komen, parken en musea gaan dicht, scholen ontvangen geen federaal geld meer en de belastingdienst schroeft de werkzaamheden terug. Zelfs voor het doorbetalen van salarissen aan bijvoorbeeld soldaten moet het Congres een noodwet aannemen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De laatste keer dat de overheid op slot ging, was in 2013. Toen weigerden de Republikeinen Barack Obama te helpen met het schuldenplafond, in de hoop dat ze Obamacare konden dwarsbomen. Na zestien dagen werd het plafond alsnog verhoogd.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!