Saakasjvili wil ‘dictatuur van de middenklasse’

03 december 2017Leestijd: 1 minuut
'AFP'

Michail Saakasjvili heeft tijdens een protestbijeenkomst in Kiev opgeroepen de Oekraïense staatschef Petro Porosjenko af te zetten. De voormalige president van Georgië vindt dat Oekraïne de corrupte heerschappij van invloedrijke zakenlieden niet nog eens 25 jaar kan verdragen.

Het land is volgens Saakasjvili, die is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, toe aan een ‘dictatuur van de middenklasse’.

Saakasjvili, die een kleine drieduizend aanhangers toesprak, rekent zijn vroegere vriend Porosjenko inmiddels tot de verfoeide oligarchen. Die haalde hem na zijn aftreden in Georgië in 2015 naar Oekraïne om als gouverneur orde op zaken te stellen in Odessa.

Porosjenko, ooit binnengehaald als de man die het land uit de crisis moest halen, faalt op alle fronten.

Toch vertrekt hij niet zomaar, schrijft Hans Crooijmans >

Te streng anti-corruptiebeleid

Saakasjvili voerde enthousiast de nodige hervormingen door in het ambtenarenapparaat van de belangrijke havenstad aan de Zwarte Zee, maar volgde zo’n streng anticorruptiebeleid dat hij bondgenoten van Porosjenko tegen zich in het harnas jaagde. Toen hij zelfs kritiek begon te leveren op de president, raakte hij gebrouilleerd met Porosjenko.

Als reactie ontnam hij Saakasjvili het Oekraïens staatsburgerschap weer toen hij even het land uit was. Saakasjvili heeft dat besluit bij de rechter aangevochten.