May mikpunt van druk en kritiek na vastgelopen Brexit-gesprekken

05 december 2017Leestijd: 2 minuten
May kwam maandag met niks terug uit Brussel - Foto: AFP

De Britse premier Theresa May krijgt zware kritiek te verduren vanwege de stokkende Brexit-onderhandelingen met de Europese Unie. Maandag keerde ze terug uit Brussel, nadat een bespreking met voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker over de scheidingsvoorwaarden op niets was uitgelopen.

Ook werd haar plan voor een speciale regeling voor Noord-Ierland afgeschoten door de Noord-Ierse partij DUP, die de regering van May in Londen onmisbare gedoogsteun geeft. Op dit punt moest ze die steun missen.

Oppositie pleit voor zachte Brexit

‘Wat een blamage,’ reageerde Labour-voorman Keir Starmer. Het optreden van May was ‘onverantwoordelijk’ en een ‘nationale schande’, vindt Starmer. Hij pleit nadrukkelijk voor een zachte Brexit – waarbij de Britten binnen de interne EU-markt en de douane-unie blijven – in tegenstelling tot waar May zich tot nu toe voor inzet. Ook Nicola Sturgeon, leider van de Schotse Nationalistische Partij (SNP), hoopt op een uiteindelijke soft Brexit. Ze roept Jeremy Corbyn, leider van de Labour-partij op de druk verder op te voeren.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Noord-Ierse grens blijft heikel punt

Wat betreft de Noord-Ierse grens, zegt May de situatie deze week nog met de DUP te bespreken waarna ze weer terug zal keren naar Brussel. Maar het is de vraag of de DUP daarop zit te wachten. Partijleider Arlene Foster liet weten dat het nog geen zin heeft om met May over Brexit te gaan praten, omdat de standpunten van de partijen nog te ver uit elkaar liggen. De twee vrouwen zouden elkaar dinsdag telefonisch kort hebben gesproken.

Het plan van May was dat Noord-Ierland, het Britse deel van het Ierse eiland, na Brexit een speciale ‘Europese’ status zou kunnen krijgen. Op die manier zou er in het noorden van het eiland geen bewaakte grens tussen EU-lid Ierland en het Verenigd Koninkrijk te komen. Maar voor pro-Britse unionisten, waar ook Fosters DUP onder valt, betekent dat feitelijk hetzelfde als aansluiting bij Ierland.

Ondertussen zet ook Brussel May verder onder druk. De Britten moeten deze week nog met een goed aanbod komen over de scheidingsvoorwaarden, anders is het te laat om in december nog gesprekken voor te bereiden over een toekomstige handelsrelatie. ‘De deadline der deadlines’ is deze week, aldus een EU-bron tegen persbureau Reuters. De bedoeling is dat de handelsgesprekken al op 14 en 15 december worden besproken, tijdens een EU-top waar ook de Britten aan meedoen.