Harare

Uitzinnige Zimbabwanen vieren naderend vertrek Mugabe

18 november 2017

Een uniek moment. Duizenden Zimbabwanen gaan zaterdag de straat op om het verwachte aftreden van president Robert Mugabe (93) te vieren. De menigte trok zingend en dansend door de straten van de hoofdstad Harare.

Volgens ooggetuigen werden er leuzen gescandeerd. ‘Ga weg, ga weg onze generaal.’ Ook waren er protestborden met de tekst ‘Nee tegen de Mugabe-dynastie,’ meldt persbureau Reuters. Velen zwaaiden met de vlag van Zimbabwe.

Leger steunt geweldloze demonstratie

Het leger sprak zijn steun uit voor de massademonstratie tegen Mugabe, op voorwaarde dat die zonder geweld verloopt. Militairen namen deze week de controle over de staatstelevisie over en plaatsten de president onder huisarrest.

Lees hier het duidende commentaar van René van Rijckevorsel: 

>> Zimbabwe: bezegelde China lot van Robert Mugabe?

Het leger en de regerende ZANU-PF-partij hebben vrijdag de druk vergroot op Mugabe om na 37 jaar het presidentschap van Zimbabwe neer te leggen. De president zou volgens zijn partij en het leger te oud en niet meer bekwaam zijn om te regeren, maar hij weigert vooralsnog op te stappen.

Mugabe in het openbaar

Mugabe werd eerder deze week onder huisarrest geplaatst. Het leger deed schimmig over of er nu wel of geen coup was gepleegd, en beweerde van niet. Vrijdag dook Mugabe toch plotseling op in het openbaar, bij een buluitreiking aan de universiteit in Harare.

Met zijn publieke optreden komt er waarschijnlijk snel een eind aan het huisarrest. Mugabes vertrek als president zal hoogstwaarschijnlijk respectvol geschieden en zorgvuldig worden georkestreerd. Zijn supporters willen hem waardig zien vertrekken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.