Deze uitspraken van Lavrov doen Trump pijn

30 november 2017Leestijd: 2 minuten
Tillerson en Lavrov (R) in Moskou . Foto; EPA

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vindt dat Amerika de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un provoceert. Zozeer, dat hij ‘zich als een ongeleid projectiel gaat gedragen’. Onderwijl deed Lavrov ook nog een paar uitspraken die Trump als pijnlijk zal ervaren.

Lavrov verdenkt Amerika ervan ‘een smoesje te verzinnen’ om zo Noord-Korea te kunnen aanvallen, meldt de Russische staatszender Russia Today donderdag.

Russen vinden Amerikaanse opstelling ‘contraproductief’

Het lijkt erop dat het Witte Huis graag ziet dat Kim zijn testen vrolijk voortzet, zegt Lavrov: ‘De Amerikanen zouden nu eindelijk hun intenties eens duidelijk moeten maken. Zoeken ze daadwerkelijk naar een excuus om Noord-Korea te vernietigen?’ De Russische minister van Buitenlandse Zaken is tevens gekant tegen de Amerikaanse oproep om alle banden met Kims regime te verbreken, vanwege de testen met ballistische raketten en atoomproeven.

Pyongyang vuurde woensdagavond (Nederlandse tijd) weer eens een raket af in de richting van Japan. De Noord-Koreanen zeiden nadien dat hun projectielen nu ook het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken. Rusland heeft geen goed woord over voor de nieuwste test, zegt Lavrov. Logisch, want de hele wereld ziet dergelijke proeven met lede ogen aan. Maar de Amerikanen slaan een doodlopende weg in met hun provocaties. Stop bijvoorbeeld eens met de gezamenlijke luchtmachtoefeningen met bondgenoot Zuid-Korea, aldus de minister.

Lavrov pakt Trump op zijn zwakke punt: Obama

Helaas zijn veel acties van Trump traag

Het zijn uitspraken waar Trump vermoedelijk wel mee kan leven. Maar pijnlijker voor de president zijn Lavrovs uitlatingen in de Italiaanse krant Libero. Daarin zegt Lavrov dat Trumps buitenlandbeleid eigenlijk helemaal niet zo veel verschilt van dat van zijn voorganger, Barack Obama. ‘Helaas zijn veel acties van het team van Donald Trump traag en wijken ze in feite weinig af van de lijn van Obama,’ aldus Lavrov.

Slaagt Trump erin om één ‘geweldig kerstcadeau’ uit te delen?

En dat terwijl de Amerikaanse president in alles de tegenpool wil zijn van zijn voorganger in het Witte Huis. Trump wil de erfenis van Obama tenietdoen.

Op haast alle gebieden: Cuba, Iran, Obamacare (waar Trump korte metten mee wilde maken) en ook wat betreft de verhouding met Rusland. Trump heeft al meermaals laten blijken geporteerd te zijn van president Vladimir Poetin,  terwijl Obama – die nog altijd hoge populariteitscijfers geniet – zijn afkeer van de Russische leider niet of nauwelijks kon verbergen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!