Trump noemt Senator ‘Pocahontas’ op Navajo-bijeenkomst

28 november 2017Leestijd: 2 minuten
USA TRUMP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een politieke uitglijder gemaakt op een bijeenkomst van Navajo-veteranen. Daarbij refereerde hij aan de Democratische Senator Elisabeth Warren als ‘Pocahontas’.

Op de bijeenkomst in het Witte Huis werden indianen geëerd die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ingezet om boodschappen van het leger te versturen en te decoderen in hun eigen taal.

‘Ik wil jullie bedanken, want jullie zijn zeer, zeer speciale mensen,’ zei Trump in een toespraak. ‘Jullie waren hier lang voordat wij hier waren. Hoewel, we hebben een vertegenwoordiger in het Congres van wie ze zeggen dat ze hier al lange tijd is. Ze noemen haar Pocahontas.’ Hij doelde daarmee op de Democratische Senator Elisabeth Warren. Haar afkomst is vaak onderwerp van discussie.

Meer nieuws uit de Verenigde Staten?

Trump: ‘Time wil me weer Persoon van het Jaar maken’

Portret Andrew Jackson op achtergrond

Met op de achtergrond een portret van president Andrew Jackson, die in 1830 de Indian Removal Act tekende, was Trumps opmerking nog ongemakkelijker.

De universiteit van Harvard nam Elisabeth Warren in 1990 aan op grond van haar ‘indiaanse’ achtergrond. Eerder was ze hoogleraar in Cambridge. Harvard koos haar uit, zo gaf Warren later toe, omdat ze zichzelf had opgegeven als lid van een minderheid bij het register van de Association of American Law Schools. Ze leverde hiervoor echter nooit de juiste stamboompapieren. Familieverhalen waren volgens haar genoeg.

Critici doken hier bovenop en zeiden dat Warren een voorkeursbehandeling had gehad op basis van een twijfelachtige achtergrond. Tijdens de campagne voor de Senaat in 2012 opperde haar Republikeinse tegenstander Scott Brown dat Warren een DNA-test moest doen om haar afkomst te bewijzen. Ze gaf hier geen gehoor aan.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!