Trump lyrisch over gesprek Poetin: waarover ging het?

22 november 2017Leestijd: 3 minuten
Trump en Poetin in Vietnam - AFP

Een uur duurde het telefoongesprek van de Russische president Vladimir Poetin met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump. Trump sprak na afloop van een ‘geweldig’ gesprek, waarin onder meer een vredesoplossing voor Syrië aan de orde was. Gek genoeg lijkt de kwestie-Iran nauwelijks aan bod te zijn gekomen.

Trump roemde vooral het feit dat de twee een uur met elkaar aan de telefoon hingen. In dat uur spraken de Amerikaan en de Rus onder meer ‘in krachtige bewoordingen’ over vrede in Syrië, en eveneens ‘zeer krachtig’ over Noord-Korea.

Poetin en Trump zijn het eens dat de internationale druk op het regime van Kim Jong-un blijvend moet worden opgevoerd, zodat het land afziet van de ontwikkeling van atoomwapens en raketten die bijvoorbeeld het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken.

Telefoontje volgt na ontmoeting met Bashar al-Assad

Wat het Midden-Oosten betreft, is het van het grootste belang om eendrachtig te strijden tegen het terrorisme. Amerika en Rusland kijken naar vormen van samenwerking in de strijd tegen Islamitische Staat, Al-Qa’ida, de Taliban en andere terreurorganisaties. Het telefoongesprek van dinsdag was op initiatief van Poetin. De Russische leider ontmoette maandag in Sotsji de Syrische president Bashar al-Assad.

Beide bondgenoten in de Syrische oorlog omhelsden elkaar voor het oog van de camera. Assad en Poetin spraken over een politieke oplossing van het conflict. Op termijn moet de militaire confrontatie worden beëindigd, vindt Poetin, die eraan toevoegde dat er nog een lange weg te gaan is vooraleer ‘de terroristen’ zijn verslagen.

Teheran speelt belangrijke rol

Het Witte Huis is helder: de stabiliteit in een ‘verenigd’ Syrië moet worden gewaarborgd. Over het afzetten van Assad wordt niet meer gesproken, een duidelijke overwinning voor het Kremlin. Het is Poetin die het voortouw neemt in het conflict in Syrië, met Trump in de rol van toeschouwer.

Opmerkelijk is dat Iran vrijwel onbesproken bleef. De Islamitische Republiek komt niet voor in de readout van het gesprek die werd vrijgegeven door het Witte Huis. En dat terwijl de Iraniërs toch een belangrijke rol spelen in Syrië. Ze steunen Assad en de Libanese terreurorganisatie Hezbollah, die aan de zijde van het Syrische bewind vecht.

Rusland, de ongemakkelijke bondgenoot van Iran

Een van Trumps hoofddoelen is de Iraanse invloed in de regio terug te dringen. De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley verwoordde het in september zo: ‘Iran mag er [in Syrië, red.] niet de leiding grijpen, want anders brengen ze nog meer schade toe.’ Maar de Iraniërs zitten – vanuit Amerikaans oogpunt – in een ongemakkelijk bondgenootschap met Rusland.

Er is Trump alles aan gelegen om een wig te drijven tussen de twee vrienden op het slagveld, maar dat is tot dusver niet gelukt. Iran onbesproken laten, terwijl Poetin de dag ervoor met Assad sprak en woensdag met de Iraanse president Hassan Rouhani, helpt natuurlijk niet.

Na het ‘geweldige’ telefoongesprek verliet de Amerikaanse president het Witte Huis om Thanksgiving te vieren in Florida.

Lees deze blog van Afshin Ellian: ‘Van overwinning op IS profiteert vooral Iran’