President Mugabe treedt ‘vrijwillig’ af

21 november 2017Leestijd: 2 minuten
Robert Mugabe, afgelopen zondag. Foto:AFP

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe (93) is na aanhoudende druk van het leger afgetreden. Mugabe heeft in een brief aan de voorzitter van het parlement zijn ontslag ingediend. Mugabe stond 37 jaar lang aan het roer in Zimbabwe.

In zijn brief benadrukt Mugabe dat de beslissing vrijwillig is genomen. Dat meldt persbureau AP. Vorige week greep het leger de macht in Harare, door met tanks het regeringsgebouw te bezetten. Ook nam het leger de controle over van de staatstelevisie.

Mugabe weigerde af te treden

Het ontslag van Mugabe leek een kwestie van tijd, maar hij weigerde tot dusver af te treden. Afgelopen weekend kreeg Mugabe een ultimatum opgelegd: hij moest uiterlijk maandag opstappen als president. Nu, een dag later, is dat alsnog gebeurd.

Na Mugabe: is Zimbabwe beter af met de ‘krokodil’? 

Lees hier het commentaar van René van Rijckevorsel 

Zondag hield Mugabe een langverwachte toespraak. Er werd geanticipeerd op de aankondiging van zijn aftreden. Dat gebeurde echter niet. Mugabe repte met geen woord over zijn ontslag, maar zei dat het land hervormd moest worden en het leger daarbij een belangrijke rol zou spelen. De regeringspartij, ZANU-PF, kondigde daarop aan een motie in te dienen om Mugabe formeel af te zetten.

De regeringspartij noemde de president in een conceptversie van de motie ‘een bron van instabiliteit’, die aan het roer stond terwijl het de afgelopen vijftien jaar bergafwaarts ging met de economie. Ook zou hij zijn ambt hebben misbruikt om zijn echtgenote te bevoordelen.

Na het bekendmaken van zijn ontslag, barstte in het Zimbabwaanse parlement een groot gejuich los.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Zimbabwe: bezegelde China lot van Robert Mugabe? Lees hier de analyse van René van Rijckevorsel