‘Nucleair arsenaal kan niet worden verwoest, al zou Kim het zelf willen’

14 november 2017Leestijd: 2 minuten
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is niet van plan te stoppen met het nucleaire wapenprogramma - Foto: AFP

Zuid-Korea maakt zich zorgen over de voortgang van de ontwikkeling van het Noord-Koreaanse nucleaire wapenarsenaal. Volgens de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in wordt het lastig voor het Noord-Koraanse regime om de wapens te vernietigen, al zou het land het zelf willen.

‘Het wapenprogramma is namelijk heel ontwikkeld,’ zegt Moon dinsdag. Vernietiging ervan zou daarom een tijd duren.

Over nucleaire ontwikkeling wordt niet onderhandeld

Niet dat Noord-Korea dat van plan is: het land heeft consequent aangegeven door te willen gaan met de ontwikkeling van nucleaire wapens en het huidige arsenaal nimmer op te willen geven.

Vorige week gaf het isolationistische regime in Pyongyang aan in principe wel open te staan voor dialoog met het zuiden, maar dat de ontwikkeling van nucleaire wapens niet op de onderhandelingstafel zal belanden. Volgens Noord-Korea is het nucleaire wapenarsenaal nodig voor de verdediging tegen een ‘Amerikaanse invasie’. De Verenigde Staten ontkennen plannen te hebben om Noord-Korea binnen te vallen, en blijven ook op denuclearisatie hameren.

Trump en Kim blijven elkaar provoceren

Ondertussen slingeren de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump de ene na de andere verbale sneer naar elkaar toe. De Amerikanen houden alle opties open, verklaarde Trump eerder. En Noord-Korea schijnt zich consequent af te vragen of Trump een psychiatrische stoornis heeft.

Overigens is de Japanse premier Shinzo Abe geen voorstander van gesprekken met Noord-Korea. Volgens Abe is het nog te vroeg, aangezien er geen indicatie is dat de Noord-Koreanen binnenkort zullen stoppen met het ontwikkelen van nucleaire wapens.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!