Merkel paait Schulz alvast: ‘Dit worden eerlijke gesprekken’

27 november 2017Leestijd: 2 minuten
Merkel praat met Schulz in de Bondsdag - bron: EPA

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft, met steun van de Beierse zusterpartij CSU, haar zinnen gezet op formatieoverleg met de SPD van Martin Schulz. Ze toonde zich maandag gretig: ‘We zijn bereid om serieuze en eerlijke gesprekken te voeren.’

Veel opties heeft Merkel dan ook niet meer na het eerdere formatie-debacle. Het overleg tussen CDU/CSU, de FDP en de Groenen klapte vorige week dramatisch uiteen, toen de partijen bleven steken op onder meer de migratieproblematiek. FDP-voorman Christian Lindner besloot om de stekker uit het tot dan toe weken durende overleg te trekken.

Schulz wilde eerder niets van formatieoverleg weten

Merkel hoopte wellicht nog op een lijmpoging, maar Lindner gooide die deur met een harde klap dicht. Wij hebben geen zin om voor ‘nuttige idioten’ te spelen in een Jamaica-coalitie, sprak hij onomwonden tegenover diverse Duitse media. De bondskanselier, die als het goed is tekent voor een vierde termijn, heeft al haar hoop gevestigd op de sociaal-democratische Martin Schulz. Zijn SPD liep (overigens net als CDU/CSU) flinke klappen op tijdens de verkiezingen op 24 september.

Hij zei toen op diezelfde avond niet opnieuw te willen deelnemen aan een Grote Coalitie. Maar intussen is hij aan het schuiven geslagen. Voor het weekeinde waren er al geluiden dat hij aan een soort gedoogconstructie dacht, en vrijdag kwam dan het verlossende woord: Schulz ging, na druk van partijbaronnen, overstag. Merkel paait hem alvast. ‘Natuurlijk weten we dat dit soort gesprekken altijd compromissen vereisen,’ zei ze op een persconferentie van de CDU. Ze belooft Schulz ‘serieuze, eerlijke en toegewijde gesprekken‘.

Het kan nog wel even duren voordat de ‘Grote Coalitie’ is gevormd

Daarin krijgt ze alle steun van CSU-leider Horst Seehofer. Hij had sowieso al een voorkeur voor een nieuwe ‘Grote Coalitie’ van CDU/CSU en de SPD, blijkt uit een interview met de krant Bild am Sonntag. ‘Het is in elk geval beter dan een coalitie met FDP en de Groenen, nieuwe verkiezingen of een minderheidsregering.’ Hijzelf krijgt naar verwachting een plek in de nieuwe ministersploeg.

Het kan overigens nog wel even duren voordat deze er daadwerkelijk is. Prominente CDU-politici hebben gezegd de SPD bij mogelijke onderhandelingen over een coalitie niet onder druk te willen zetten om snel tot een akkoord te komen. Ze spraken de verwachting uit dat pas na de jaarwisseling serieuze gesprekken kunnen worden gevoerd.