Puigdemont trapt nieuwe verkiezingscampagne af in Brugge

25 november 2017Leestijd: 1 minuut
Carles Puigdemont - AFP

De afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont is zaterdag in Brugge begonnen met zijn verkiezingscampagne in de aanloop naar de door de Spaanse overheid georganiseerde regionale verkiezingen.

Die hebben plaats op 21 december.

Puigdemont (54) liet de aanwezige pers weten dat de regionale verkiezingen een oordeel zullen zijn van de bevolking over de Spaanse premier Mariano Rajoy. De Catalanen zullen door de verkiezingen Madrid duidelijk maken wat ze vinden, stelde hij.

De regering in Madrid ontsloeg het Catalaanse bestuur en stuurde het parlement naar huis nadat de bevolking zich op 1 oktober in een illegaal referendum uitsprak voor afscheiding. Puigdemont riep daarop de onafhankelijkheid uit. Op dat punt greep Madrid in en de Catalaanse leider vluchtte met vier van zijn ministers naar België.

Uitlevering van vijftal

Spanje heeft om uitlevering van het vijftal gevraagd. De beslissing van België wordt medio december verwacht. De ontslagen Catalaanse leider presenteerde zaterdag alvast zijn lijst met kandidaten voor de verkiezingen volgende maand.

Op dit moment zitten nog acht Catalaanse prominenten vast in Spanje voor het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid. Ook de voorzitter van het Catalaanse regioparlement Carme Forcadell zat vast, maar werd op 10 november vrijgelaten na het betalen van een borgsom van 150.000 euro.