Groot-Brittannië

Theresa May: onderzoek naar ‘seksspeeltjes-affaire’

29 oktober 2017

De Britse premier Theresa May laat uitzoeken of een staatssecretaris zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Hij zou een secretaresse opdracht hebben gegeven seksspeeltjes te kopen.

De medewerkster zei volgens de Britse tabloid Mail on Sunday dat politicus Mark Garnier haar in 2010 opdracht gaf twee vibrators te halen. Ze kreeg naar eigen zeggen geld mee.

Ruzie met de winkelbediende?

Ook claimt de secretaresse dat Garnier haar ‘sugar tits‘ noemde: een verwijzing naar haar borsten. Garnier, thans staatssecretaris op het departement Internationale Handel, geeft toe dit soort acties ‘in het huidige klimaat’ als ‘dinosaurussengedrag’ kunnen worden gezien, maar van seksuele intimidatie was geenszins sprake. ‘Dat van die vibratorwinkel was grappig bedoeld,’ is zijn uitleg.  De politicus claimt dat hij later ruzie kreeg met de vrouwelijke winkelbediende, die het voorval sindsdien tegen hem zou gebruiken.

‘In het huidige klimaat’ – een ogenschijnlijke verwijzing naar de #MeToo-campagne. Dit vindt Elif Isitman ervan >

De Britse politicus van Conservatieve huize hangt een onderzoek boven het hoofd. De Britse premier Theresa May laat uitzoeken of Garnier de gedragscode voor bewindslieden heeft geschonden, zei minister Jeremy Hunt (Volksgezondheid) tegen de BBC. ‘Deze verhalen zijn, als ze kloppen, uiteraard volstrekt onacceptabel,’ zegt hij. Gevraagd naar de cultuur in Westminster – het Britse regeringscentrum met onder meer het parlement – zei Hunt dat er de laatste jaren verbeteringen zijn, maar ook ‘dat er nog wel wat moet gebeuren’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.