Fraude bij club EU-parlementariërs: Ploumen woest

09 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Liliane Ploumen haalt de Tweede Kamer door voorkeurstemmen. Foto: ANP

Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking grijpt in bij een organisatie van Europese (oud-)parlementariërs die helpt de democratie op te bouwen in Afrika. Bij de Association of European Parliamentarians with Africa (AWEPA) is 1,6 miljoen euro verdwenen.

‘Dit is zeer ongebruikelijk, totaal ongewenst en onaanvaardbaar’, aldus Ploumen.

De AWEPA heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam. Verder staan er elf kantoren in Afrika en een in Brussel. Ongeveer 1900 (oud-)volksvertegenwoordigers zijn lid. Een van de drie oprichters in 1984 is de Nederlander Jan Nico Scholten.

Faillisement

De waarnemend directeur bracht de crisis op 12 september aan het licht en heeft faillissement aangevraagd. Op 4 oktober stelde Ploumen een forensisch accountantsonderzoek in. ‘Er lijkt sprake te zijn van ernstig mismanagement of fraude,’ zegt ze hierover. Alle mensen die werken bij de kantoren in Afrika zijn ontslagen. De financiële man van de organisatie is spoorloos verdwenen.

Naar verwachting komt in de loop van oktober meer helderheid over wat er is misgegaan, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. AWEPA heeft voor de periode 2015-2017 een half miljoen subsidie gekregen van het Ministerie. Dit geld was volgens de woordvoerder bedoeld voor het versterken van de democratie in Somalië, met speciale aandacht voor vrouwenparticipatie. Ploumen sluit niet uit dat ze geld gaat terugvorderen of aangifte gaat doen.

In de vijf jaar daarvoor ging het om 9 miljoen, maar volgens de minister zijn er geen aanwijzingen dat in eerdere jaren iets mis is gegaan en behaalde de organistatie goede resultaten. Andere donoren van het AWEPA zijn onder meer België, Noorwegen, Zwitserland, Zweden, Groot-Brittannië, Oostenrijk en de Europese Commissie.

De redactie van Elsevier Weekblad heeft contact gezocht met AWEPA, maar de organisatie wil niet reageren op het nieuws. ‘Er is geen management aanwezig,’ laat een medewerker weten.