Moord op burgemeester Moeskroen ‘wraak voor dood vader’

12 september 2017Leestijd: 2 minuten
Politie doet onderzoek - bron:EPA

Wie heeft de burgemeester van Moeskroen vermoord en waarom? De 71-jarige Alfred Gadenne is vermoedelijk het slachtoffer van een in razernij ontstoken jonge man die de zelfmoord van zijn vader wilde wreken.

De dader zou volgens Belgische media een achttienjarige inwoner van Moeskroen zijn, een stad in Wallonië, het Franstalige deel van België. Volgens de Waalse krant Sudpresse is de gewelddadige dood van de burgemeester een wraakactie.

Ontslagen ambtenaar pleegde zelfmoord

Nathan D. zou de dood van zijn vader hebben willen wreken. Die werkte als ambtenaar bij de gemeente Moeskroen. Twee jaar geleden werd de man ontslagen, waarna hij depressief werd en uiteindelijk zelfmoord pleegde. De Belgische justitie heeft dit bericht nog niet bevestigd, schrijft dagblad Het Nieuwsblad.

Gardenne werd maandagavond om het leven gebracht op de begraafplaats voor zijn huis in Lowingen in de gemeente Moeskroen, Hij deed zelf elke dag de poort van de begraafplaats open en dicht. Voor hij sloot, maakte hij eerst een wandeling tussen de graven.

Nek doorgesneden

Zo ook maandagavond rond een uur of acht, nadat hij nog wat had gedronken met inwoners van zijn gemeente. Op het kerkhof werd hij door de gewapende man opgewacht, aangevallen en om het leven gebracht, aldus de officier van justitie: ‘Rond 19.50 uur kreeg de brandweer van Moeskroen een anonieme oproep binnen dat er iemand was gedood op de begraafplaats van Lowingen.’

De politie van Moeskroen vond het lijk. De aanvaller sneed Gadenne de keel door. De Belgische politiek reageert geschokt op de moord.