Verwoestende orkaan Maria treft Dominica

19 september 2017Leestijd: 2 minuten
Bron: AFP

Na Irma laat nu orkaan Maria een spoor van vernieling achter in het Caribisch gebied. Het eiland Dominica is vol getroffen. Terwijl daar de schade wordt opgemaakt, trekt de orkaan verder naar de Nederlandse eilanden Saba en Sint-Eustatius.

Afgelopen nacht werd Dominica, een eiland in de Caribische Zee,  door orkaan Maria getroffen. Op de schaal van Saffir-Simpson – de classificatieschaal voor orkanen – groeide Maria op het laatste moment uit van een categorie 4 naar categorie 5, de hoogst haalbare classificatie.  De constante windsnelheid bij een dergelijke orkaan is meer dan 250 kilometer per uur.

De schade aan het eiland is enorm. Premier Roosevelt Skerrit vreest voor het ergste, zo liet hij via Facebook weten. Tot dusver zijn vooral materiële zaken verwoest, zegt hij. ‘Mijn grootste angst is dat ik morgen wakker word met het nieuws dat er zwaargewonden en doden zijn gevallen als gevolg van landverschuivingen door de hevige regenval.’

Het Facebook-bericht volgt op een eerder bericht van de premier dat het dak van zijn huis is afgewaaid. Hij is niet de enige, zo blijkt uit zijn nieuwe update: ‘Tot dusver is iedereen die ik heb gesproken zijn dak kwijt.’  Skerrit gaat dinsdagochtend (dinsdagmiddag Nederlandse tijd) het eiland inspecteren en roept hulpverleners en bevriende landen op om Dominica te helpen.

Saba en Sint-Eustatius 

Orkaan Maria is inmiddels onderweg naar de Nederlandse eilanden Saba en Sint-Eustatius. De orkaan zwakte even af tot categorie 4, nadat hij over Dominica was geraasd. Dit duurde maar kort, op zee is de orkaan weer uitgegroeid tot een categorie 5. Naar verwachting zal Maria de Nederlandse eilanden vanavond passeren. Vooralsnog lijkt het erop dat de orkaan Saba en Sint-Eustatius niet vol gaat raken. Wel nemen de bewoners voorzorgsmaatregelen en zullen ze in elk geval te maken krijgen met een hevige storm.