Premium Lock Acht Nederlanders die oog in oog stonden met Poetin

12 september 2017Leestijd: 12 minuten
Acht Nederlanders keken de oud-KGB'er in de ogen

Vladimir Poetin is al bijna 23 jaar de baas in het Kremlin en geldt als onberekenbaar en ondoorgrondelijk. Carla Joosten sprak in 2017 acht Nederlanders die de oud-KGB’er in de ogen keken en zijn karakter duiden. Onder hen Jeroen van der Veer, Jaap de Hoop Scheffer, Wim Kok en Jozias van Aartsen. ‘Hij is als Russisch ijs en dat is keihard.’

Wie officieel in het Kremlin in Moskou wordt ontvangen, vergeet dat zijn leven niet. ‘Die entourage. Al die toeters en bellen. Die vergulde zalen en spiegels. En dan gaan die grote deuren open en komt die man op je af stappen,’ herinnerde oud-premier Wim Kok (PvdA) zich over zijn ontmoeting met Vladimir Poetin in januari 2001.

Ook wie van koninklijken bloede is en zelf staatshoofd, krijgt de Kremlin-behandeling. Toenmalig koningin Beatrix moest op staatsbezoek in juni 2001 met haar tasje aan haar arm bungelend vele tientallen meters door het grote Kremlin naar Poetin schrijden, die tevoorschijn kwam uit de openzwaaiende vergulde deuren.

Het moet op een van die momenten zijn geweest dat de klokken in de Spaski-toren van het Kremlin galmden. Een staaltje dramatisch machtsvertoon. De verhoudingen tussen koningin Beatrix en Poetin waren gedurende dat staatsbezoek uitstekend, zoals toenmalig ambassadeur, wijlen Jan Paul Dirkse later vertelde aan Elsevier Weekblad. De blik die de twee staatshoofden uitwisselden, maakte indruk op de pas aangestelde gezant in Moskou. Ook Jozias van Aartsen (VVD), toentertijd minister van Buitenlandse Zaken, constateerde dat het klikte tussen de twee.

Intelligente man

Jaren later, bij de Olympische Winterspelen in 2014 in Sotsji, zouden koning Willem-Alexander en koningin Máxima in het Holland Heineken House een biertje drinken met president Poetin. Ireen Wüst had enkele dagen daarvoor al met Poetin gesproken. ‘Ik heb zelfs een knuffel van hem gehad,’ zei de schaatster.

‘Zodra hij praat, zie je hoeveel intelligentie achter die pientere ogen schuilgaat’

Een Kremlin-ontvangst kregen in november 2001 de leiders van de Nederlandse bedrijven Mammoet en Smit Internationale, die de gezonken atoomonderzeeër Koersk hadden geborgen. ‘Poetin is op zichzelf een koele man, maar het viel me op dat hij zo emotioneel betrokken was bij de ramp,’ zei Mammoet-topman Frans van Seumeren na afloop. Enkele weken later, nadat hij, opnieuw in het Kremlin, de Peter de Grote Prijs uitgereikt had gekregen, constateerde Van Seumeren in Trouw: ‘Poetin is een klein, bleek mannetje. Maar zodra hij praat, zie je hoeveel intelligentie achter de pientere ogen schuilgaat.’

Minister-president Mark Rutte (VVD) ontmoette Poetin al een aantal keren. In 2011 kreeg Rutte van een Russisch radiostation te horen dat uit een enquête was gebleken dat hij geschikt werd geacht om Russisch president te worden. Rutte grapte erover tegen Poetin, die antwoordde: ‘Dan moet je wel eerst Rus worden.’ Rutte zou volgens De Telegraaf hebben gereageerd dat hij dan ook moest leren vechten, waarop hij wild bewegend karate-achtige gebaren maakte. Poetin, onbewogen: ‘Ik doe aan judo. We strangle people to death’ – ‘Wij wurgen mensen’.

Sinds de MH17-ramp in 2014 zijn de betrekkingen tussen beide landen bekoeld. In juli 2027 sprak Rutte Poetin in de marge van de G20-top in Hamburg. Rutte praatte de president bij over het besluit om de verdachten van het neerhalen van het toestel door een Nederlandse rechtbank te laten vervolgen onder Nederlands recht.

Elsevier Weekblad sprak met acht Nederlanders die de afgelopen jaren Poetin persoonlijk hebben ontmoet en gesproken. Opvallend is hoeveel indruk hij maakt, al weet ook iemand te vertellen dat de Russische president ‘een slap handje’ gaf.

René van der Linden

‘Hij signeerde ansichtkaarten voor mijn vader en schoonvader’

Van der Linden sprak ook over mensenrechten

‘Open en rechttoe-rechtaan­gesprekken.’ Die had CDA-politicus René van der Linden als voorzitter van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa (2005-2008) tot twee keer toe met Poetin. Over mensenrechten, Tsjetsjenië en Oekraïne.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw