Turkse minister ziet geen crisis met Duitsland: ‘Gabriel is mijn vriend’

20 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Gabriel (L) en Cavusoglu (L) tijdens een persconferentie in Ankara afgelopen juni - Foto: AFP

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu reageert gelaten op de harde woorden van zijn Duitse collega Sigmar Gabriel. Cavusoglu denkt dat het wel losloopt met de nieuwste diplomatieke crisis tussen Ankara en Berlijn.

Tijdens een bezoek aan het noorden van Cyprus zei hij dat hij nog altijd een goede relatie heeft met Gabriel. ‘Ik noem hem nog steeds mijn vriend. Je kunt niet over alles dezelfde mening hebben, maar wat telt is dat je erover kunt praten.’

Liefdevolle woorden

Volgens Cavusoglu is hun contact ook in moeilijke tijden niet verbroken. ‘We bellen elkaar wanneer we dat willen. Bovendien communiceren we via sms, dus met korte berichtjes, als er een onderwerp ligt. Hij schrijft mij, en ik schrijf hem.’

Ondanks de ogenschijnlijk liefdevolle woorden, had Cavusoglu ook kritiek op Gabriels eerdere uitspraken: ‘Duitsland moet weten dat dreigementen en chantage in Turkije geen gehoor zullen vinden.’

Woensdag werd de Turkse ambassadeur in Berlijn op het matje geroepen om opheldering te geven over de arrestatie van de Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudtner. Turkije pakte hem op 5 juli op en weigert hem vrij te laten, dit ondanks het nadrukkelijke verzoek van de Duitse regering. Turkije noemt het onacceptabel dat Duitsland zich bemoeit met zijn binnenlandse politiek.

Gabriel maakte donderdagochtend bekend dat Duitsland het reisadvies naar Turkije aanscherpt. Duitsers moeten nu bij de ambassade melden dat ze naar Turkije gaan. Ook wil de Duitse regering dat de geldkraan naar Turkije wordt dichtgedraaid.

Financiële steun Turken stoppen

Het conflict escaleerde woensdag toen Turkije bekendmaakte dat de Duitse activist blijft vastzitten tot zijn proces. Steudtner werd opgepakt op een congres over internetveiligheid. ‘De beschuldiging van banden met terroristische organisaties zijn er duidelijk met de haren bijgesleept,’ laat het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Dinsdag zei bondskanselier Angela Merkel dat de arrestatie ‘zonder enige rechtvaardiging’ is.

De Duitse regering wil proberen om de financiële steun van de Europese Unie aan Turkije te beëindigen, als de Turken niet tot inkeer komen. Heiko Maas (SPD), de Duitse minister van Justitie, vindt dat Duitsland nog feller moet zijn tegen de regering van president Recep Tayyip Erdogan. ‘Onze houding tegen de Turken moet harder worden. Wat Erdogan doet, is in strijd met alle principes van de rechtsstaat.’ Ook de Groenen willen dat de geldstroom naar Turkije ophoudt en de vluchtelingendeal wordt opgezegd.