Duitsland

Joodse boekwinkel Berlijn dicht na actie van activisten

24 juli 2017Leestijd: 1 minuut

Na een onlinehaatcampagne van antifascistische activisten, heeft een joodse boekwinkel zijn deuren gesloten. Woedende reacties over een evenement dat werd georganiseerd in de winkel Topics, die ook fungeerde als café, hebben de eigenaren tot dat besluit gebracht.

De jonge eigenaren geven op Facebook toe:  ‘Topics was geen goudmijn.’ Toch balen ze van de gang van zaken. De afgelopen weken kregen ze aan de lopende band beschuldigingen van nazisme en fascisme. Op extreem-linkse websites werd opgeroepen de boekwinkel te boycotten.

Aanleiding was een evenement waarop de denkbeelden van de Italiaanse filosoof Julius Evola zouden worden besproken. Zijn werk was van invloed op fascisten en neofascisten, hoewel Evola zelf ook kritiek had op het fascisme en nationaal-socialisme.

‘Niet bepaald goede koffie’

De eigenaren wilden op het evenement extreme wereldbeelden bespreken, en de discussie moest ook gaan over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. De eigenaren zeggen dat zij het zelf niet eens zijn met Evola. Ze zijn links, komen uit Israël en zijn nakomelingen van overlevenden van de holocaust.

Boekwinkel Topics stond in Neukölln, een van de hipste buurten van Berlijn. Volgens de eigenaren boden zij literatuur en ‘niet bepaald goede koffie’. De winkel organiseerde regelmatig  discussieavonden, bijvoorbeeld over zwarte literatuur en stripboeken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.