Trump breekt met iftar-traditie in Witte Huis

26 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Donald Trump. Foto:EPA

De Amerikaanse president Donald Trump breekt met de traditie van het Witte Huis om tijdens de ramadan een iftar-maaltijd te organiseren.  Hiermee zet Trump een streep oude traditie, die terug te traceren is tot een van de eerste presidenten van de Verenigde Staten, Thomas Jefferson.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Dat meldt the Washington Post. Ter gelegenheid van de iftar wordt een aantal gasten na zonsondergang uitgenodigd op het Witte Huis. De iftar-maaltijd op het Witte Huis werd onder voormalig president Bill Clinton een jaarlijks ritueel. Hillary Clinton, die de presidentsverkiezingen van 2016 verloor van Donald Trump, was in haar rol als first lady de initiator van het geven van een jaarlijkse iftar-maaltijd in het Witte Huis.

Ook opvolger George W. Bush hield de traditie in stand, ook na de aanslagen op elf september maakte hij van de gelegenheid gebruik te benadrukken dat de Verenigde Staten het niet op de islam had voorzien, maar op terrorisme.

Dit jaar is dat echter anders, Trump heeft besloten geen aandacht te schenken aan de ramadan. Hiermee wordt extra nadruk gelegd op het contrast met de voorgaande presidenten. Overigens heeft het Witte Huis geen reactie gegeven op het schrappen van de jaarlijkse traditie. Wel liet het Witte Huis in een verklaring weten alle moslims een goede ramadan te wensen. Eerder liet Trump al verstek gaan bij het jaarlijkse correspondents diner, een traditie waarbij de media de president uitnodigen voor een diner.

Iftars in Nederland

Overigens werd in Nederland uitgebreid stilgestaan bij de vastenmaand. Diverse instanties organiseerden een iftar. Zo ook bij de politie in Amsterdam, de KNVB, het comité voor moslims en overheid, De Internationale Humanitaire Hulporganisatie in Nederland.  De fractie van D66 in Helmond wilde moslims met een ludieke actie een hart onder de riem steken. ‘Geen woorden, maar dadels. D66 voor een inclusieve samenleving,’ aldus de partij.