Rutte spreekt met premier Modi over zaak-Insiya Hemani

28 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Narendra Modi en Mark Rutte Bron: ANP

Minister-president Mark Rutte (VVD) maakt van het staatsbezoek van de Indiase premier Narendra Modi gebruik om te onderhandelen over de affaire-Insiya Hemani. De peuter werd in september 2016 door haar vader naar India ontvoerd.

‘Deze trieste zaak houdt heel Nederland bezig,’ meldt Rutte aan De Telegraaf. De premier zegt de zaak te hebben besproken met Modi, maar wil niet verder ingaan op de details.

Onderhandelingen muurvast

Volgens Rutte zijn de autoriteiten achter de schermen volop bezig met de affaire. Hij hoopt dat de moeder van Insiya – Nadia Rachid – op zijn minst contact kan hebben met haar dochter. Zij heeft al maanden niks van haar dochter vernomen. Insiya verblijft bij haar vader – Shehzad Hemani – in de Indiase metropool Mumbai.

De onderhandelingen tussen Nederland en India zitten muurvast. Shehzad Hemani verwijst naar een uitspraak van het Indiase Hooggerechtshof in Mumbai. Daarin oordeelt de rechter dat Shehzad Hemani de vader is – in India de belangrijkste voogd – waardoor ontvoering onmogelijk is. India levert de vader daarom niet uit en begint ook geen procedure tegen hem.

Zes medeverdachten

Opvallend is dat er onlangs nog een civiele procedure liep tussen Shehzad Hemani en Nadia Rashid. In maart 2017 oordeelde het Amsterdamse Hooggerechtshof in hoger beroep dat de Nederlandse rechter geen bevoegdheid heeft om een echtscheidingsprocedure met nevenvoorzieningen (voogdij, alimentatie, enzovoorts) in gang te zetten. Het is nog niet duidelijk of Rashid in cassatie gaat.

De Amsterdamse rechtbank behandelt momenteel de zaak tegen de zes medeverdachten van vader Shehzad Hemani. De mannen zijn volgens het OM betrokken bij de ontvoering van afgelopen september. De vader staat bij verstek terecht en wil niet meewerken aan het onderzoek.