Juncker: ‘Populistisch gevaar nog niet geweken’

30 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Dat Emmanuel Macron de Franse presidentsverkiezingen heeft gewonnen, betekent niet dat het ‘populistische gevaar’ is geweken. Dat zegt Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, op vrijdag.

De migratiecrisis zorgt nog steeds voor onrust in Europa, merkt Juncker. Zo dreigt Italië havens te sluiten voor schepen met migranten die uit Noord-Afrikaanse landen komen varen. Ze mogen de havens niet in, tenzij ze onder Italiaanse vlag varen.

Hoewel West-Europese landen de herleving van de Frans-Duitse as bejubelden, uiten Oost-Europese landen hun ongenoegen over de opmerkingen van Macron over de ‘EU als supermarkt’. Oost-Europese landen moeten meer doen om migranten op te vangen, en kunnen niet alleen maar gebruik maken van de voordelen die het EU-lidmaatschap biedt.

Dwarsliggende lidstaten

Genoeg voorbeelden om te laten zien dat het gevaar van populisme nog niet is geweken, aldus Juncker. Hij sprak de EU-lidstaten toe tijdens de overdracht van het voorzitterschap van de Unie aan Estland. De Estse regering krijgt na Malta het voorzitterschap van de Europese Unie voor de komende maanden.

Ook tijdens het Maltese voorzitterschap bleek migratie een grote splijtzwam. De verschillen tussen de Oost- en West-Europese lidstaten blijken te groot om te overbruggen.

Eerder bleek al dat de EU het budget wil inzetten om dwarsliggende lidstaten aan te pakken. Als lidstaten niet meewerken aan de verbetering van de cohesie, kunnen ze worden gekort op de fondsen die de EU uitschrijft. Landen die zich braaf opstellen bij bijvoorbeeld de migratiecrisis, kunnen juist rekenen op flinke investeringen.