Iran belooft wraak op Saudi-Arabië na aanslag

07 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Ayotallah Khamenei groet zijn aanhangers - bron:EPA

Islamitische Staat (IS) claimde eerder op woensdag achter de terreuraanslag in de Iraanse hoofdstad Teheran te zitten. De Iraanse machthebbers wijzen met een beschuldigende vinger naar Saudi-Arabië, sinds jaar en dag de aartsvijand. De spanning in het Midden-Oosten stijgt snel.

In een verklaring beschuldigt de Iraanse Revolutionaire Garde Saudi-Arabië ervan de gecoördineerde aanslag op het Iraanse parlement en het mausoleum van ayatollah Khomeini te hebben bekokstoofd.

Donald Trump

Bij de terreur kwamen vandaag zeker twaalf mensen om het leven. Tientallen mensen raakten gewond. Een terrorist blies zichzelf bij het Iraanse parlement op, de drie anderen werden doodgeschoten. Parlementariërs zijn niet gewond geraakt, omdat de terroristen een deel van het complex binnendrongen waar geen volksvertegenwoordigers aanwezig waren.

Bij het mausoleum slaagde een dader er eveneens in zijn explosief af te laten gaan. Een ander werd doodgeschoten. Twee terroristen overleefden de aanslag en werden gearresteerd. De daders waren verkleed als vrouw, zeggen de Iraanse autoriteiten.

‘De terreuraanslagen zijn slechts een week na het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan onder meer Saudi-Arabië gepleegd. Saudi-Arabië steunt terroristen. Dat Islamitische Staat de aanslagen heeft opgeëist, bevestigt ons vermoeden dat het land betrokken is bij deze meedogenloze aanvallen’,’ aldus de verklaring.

De Revolutionaire Garde – het militaire elitekorps van de Islamitische Republiek – zei bovendien vergelding te willen op IS en diens bondgenoten. ‘Laat er geen twijfel over bestaan dat we vergelding willen voor de aanvallen in Teheran. We zullen wraak nemen op de terroristen en hun aanhangers.’

Grote gevolgen voor Qatar

De spanning is om te snijden in de Golfregio. Saudi-Arabië, Egypte en andere soennitische landen hebben de banden met Qatar resoluut doorgesneden. De kleine Golfstaat houdt er volgens deze landen betrekkingen met terroristische groeperingen op na en zou de regio destabiliseren. Bovendien herbergt Qatar tv-zender Al Jazeera, die kritisch is over de Arabische alleenheersers en het volgens deze machthebbers zou opnemen voor bijvoorbeeld de Moslimbroeders.

De gevolgen voor Qatar en de regio zijn al direct merkbaar. Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein hebben alle transportlijnen naar Qatar onderbroken. Qatarese vliegtuigen zijn ook niet meer welkom in het luchtruim van het boycottende bondgenootschap. Het internationale vliegveld in de hoofdstad Doha ligt er naar verluidt verlaten bij.

De vliegtuigen van Qatar Airways staan daardoor noodgedwongen aan de grond. Het steenrijke land is niet meer bereikbaar over land, omdat Saudi-Arabië de grens heeft dichtgegooid.  Dat betekent dat de inwoners aan het hamsteren slaan. Ze maken zich zorgen dat de import van goederen en producten in supermarkten in gevaar komt. Kuweit en Turkije ondernemen inmiddels bemiddelingspogingen.