Michel Houellebecq: ‘Ik ben te rijk om op Le Pen te stemmen’

07 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Michel Houellebecq. Foto: EPA

De Franse verkiezingen zijn verworden tot een klassenstrijd. Dat zegt schrijver Michel Houellebecq in een zeldzaam interview op televisiezender France 2.

‘Deze verkiezingsstrijd is beter dan Borgen [een Deense politieke tv-serie, red.], maar de ontknoping drijft tot wanhoop,’ zegt Houellebecq.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Houellebecq geeft te kennen dat hij vervreemd is geraakt van de kiezers van Le Pen. De schrijver van Elementaire deeltjes heeft het over het tweede Frankrijk, of ‘het Frankrijk van de periferie, dat twijfelt tussen Marine Le Pen en helemaal niets. Ik kwam erachter dat ik die niet begrijp, dat ik die nooit zie. Ik ben het contact kwijtgeraakt. Ik ben nu onderdeel van de gemondialiseerde elite. Terwijl ik wel uit het tweede Frankrijk kom.’

‘U doet toch boodschappen?’

Dit leidt tot enige verwarring bij de presentatoren, die hem betitelen als de ‘commentator van de westerse leegte en de dood van de witte man’. Tv-presentator David Pujadas vraagt geschrokken: ‘U doet toch wel boodschappen?’ Houellebecq: ‘De Le Pen-stemmer woont niet in mijn buurt. Ik woon in Parijs, en daar wordt nauwelijks op Le Pen gestemd.’

Klassenstrijd

Volgens Houellebecq zijn de verkiezingen ontaard in een klassenstrijd. ‘Er is een klasse die Mélenchon stemt, een klasse die Le Pen stemt, een klasse die Fillon stemt. Ik ben geen rijke erfgenaam, dus ik stem niet Fillon. Ik zou dus eigenlijk op Macron moeten stemmen.’ Maar Houellebecq weigert te stemmen, omdat hij alleen gelooft in directe democratie. ‘Uit principe stem ik alleen bij referenda, maar die zijn er niet zo vaak.’

In 2015 verscheen het boek Soumission, waarin Houellebecq beschrijft hoe Frankrijk in 2022 op de rand staat van een burgeroorlog, en het buiten Parijs nauwelijks veilig is. Wanneer er een moslim wordt verkozen tot president, keert de veiligheid terug. Bij het debat tussen Le Pen en Macron was hij in slaap gesukkeld, geeft hij toe.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."