Is er nu toch voldoende steun voor afschaffen Obamacare?

04 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Donald Trump - bron:AFP

De Republikeinen zouden de Amerikaanse president Donald Trump ervan hebben verzekerd dat een aangepast wetsontwerp dat Obamacare moet vervangen niet meer op bezwaren stuit in het Huis van Afgevaardigden. Donderdag willen ze het alternatieve wetsvoorstel in stemming brengen.

Kevin McCarthy, leider van de Republikeinen in het Huis, verklaarde woensdag dat er nu voldoende stemmen zijn om het wetsvoorstel goed te keuren.

Trumps alternatief strandde eerder nog

Tegenover Amerikaanse media zei hij er alle vertrouwen in te hebben: ‘Niets doen is geen optie.’ Volgens McCarthy moeten de Republikeinen nu handelen tegen  de Affordable Care Act (ook wel Obamacare genoemd). De afschaffing van Obamacare – de verplichte zorgverzekering voor miljoenen onverzekerde Amerikanen die tot stand kwam onder oud-president Barack Obama – was een speerpunt in Trumps verkiezingscampagne.

Maar zijn alternatief, een vervangende zorgwet, strandde eind maart, toen het wetsvoorstel vlak voor stemming werd ingetrokken. In de Republikeinse partij was er te weinig steun. Een aantal afgevaardigden vond het alternatief van Trump te ver gaan, een ander deel beschouwde het juist als te weinig vergaand. 

Trump sloeg aan het lobbyen. Na intensief overleg met de president hebben enkele conservatieve leden in de Republikeinse partij die eerst tegen waren, verklaard voor te gaan stemmen. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen in het Huis van Afgevaardigden, moet het nog naar de Senaat. Als de nieuwe wet Obamacare vervangt, betekent dat onder meer het einde van Medicaid, het federale programma dat zorgt voor een verzekering voor de armste Amerikanen.