Hoe China spionageprogramma CIA ontmantelde

21 mei 2017Leestijd: 1 minuut
Foto: AFP

De Chinese overheid heeft het Amerikaanse spionageprogramma in China ontmanteld en zeker achttien spionnen gedood of vastgezet. Tussen 2010 en 2012 zijn zeker twaalf spionnen vermoord.

Dat meldt althans The New York Times dit weekeinde. Zo werd het spionageprogramma van de Amerikaanse veiligheidsdienst CIA flink ondermijnd. Ook de komende jaren zal de CIA last hebben van de interventie door de Chinezen.

Ontluisterende details

Het gaat om een van de grootste lekken in decennia. De details uit het lek zijn ontluisterend. De krant meldt dat een agent is doodgeschoten op de binnenplaats van een overheidsgebouw, in het zicht van zijn collega’s: de Chinese overheid gaf daarmee een duidelijke waarschuwing.

Al sinds 2010 merkt de CIA dat er steeds minder informatie uit China komt. Amerikaanse autoriteiten constateerden dat er steeds meer agenten verdwenen. Het onderzoek dat de CIA in samenwerking met de FBI opende – genaamd Honey Badger – leverde niets op: de geheime diensten weten nog steeds niet hoe de Chinezen de identiteit van de spionnen konden achterhalen.

Mogelijke scenario’s

De New York Times presenteert een aantal mogelijke scenario’s. Het is mogelijk dat een Chinese spion de CIA is geïnfiltreerd. Ingewijden bij de geheime dienst beweerden al langer dat er sprake was van een mol.

Spionnen van de Chinese overheid zelf hebben mogelijk informatie ontcijferd van de CIA, en daarmee bepaalde identiteiten achterhaald. Het is ook mogelijk dat de Chinezen aan informatie kwamen door de slordigheid van CIA-spionnen.