buitenland

Bizar: Democraten heffen lied aan na wegstemmen Obamacare

05 mei 2017Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft eindelijk een grote overwinning te pakken: het einde van de door hem zo gehate Obamacare. De Democraten, die het stelsel van verplichte zorgverzekeringen overeind wilden houden, reageerden cynisch.

Nadat bleek dat de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden Obamacare hadden weggestemd, begonnen de Democraten te zingen.

Eerst een enkeling, later volgden er meer. Ze zongen ‘Na na na na, hey hey hey, Goodbye’ – een lied dat vaak te horen is op de tribune bij sportwedstrijden als  sneer naar de verliezende partij. De Democraten denken dat Trump en de zijnen een pyrrusoverwinning hebben behaald: een zege die uiteindelijk een nederlaag zal blijken.

Want als de kiezers in november 2018 naar de stembus gaan voor verkiezingen voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, zullen ze de Republikeinen  afstraffen voor het wegstemmen van Obamacare, is de Democratische gedachte (en hoop).

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Democratische actie leidt tot verontwaardiging op de Twitter.

Inlossen van een verkiezingsbelofte

Voor Donald Trump is de nieuwe zorgwet een belangrijke overwinning. Het inlossen van een van zijn verkiezingsbeloftes komt hiermee in zicht. Trump beloofde tijdens de verkiezingscampagne Obamacare van tafel te vegen. Eind maart sneuvelde zijn eerste poging, toen duidelijk werd dat niet alle Republikeinen overtuigd waren. Afgelopen weken werd er gelobbyd om alsnog genoeg steun te verzamelen. Dit lijkt nu het geval: het Republikeinse wetsvoorstel haalde een nipte meerderheid van 217 tegen 213 stemmen. Hiermee lijkt het einde van de Affordable Care Act van president Obama in zicht.

Senaat moet nog wel akkoord gaan

De Senaat moet het plan nog goedkeuren. Verwacht wordt dat dit nog zeker een maand gaat duren omdat veel Senatoren nog wijzigingen in de plannen willen doorvoeren. De Republikeinen hebben met 52 zetels een kleine meerderheid in de Senaat, tegen 48 zetels voor de Democraten.

Trump zegt er alle vertrouwen in te hebben dat zijn wetsontwerp voor de gezondheidszorg ook in de Senaat voldoende steun krijgt. Zijn plan zal zelfs nog beter worden. ‘Jullie premies gaan naar beneden,’ hield hij zijn gehoor in de Rozentuin van het Witte Huis alvast voor.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.