17-jarige asielzoeker ‘die aanslag beraamde’ aangehouden in Berlijn

30 mei 2017Leestijd: 1 minuut
Foto: AFP

Een 17-jarige Syrische asielzoeker is aangehouden in Berlijn. De jongen zou een aanslag hebben beraamd, meldt de politie.

De asielzoeker plande volgens de autoriteiten ene zelfmoordaanslag in Berlijn. Er is nog geen aanwijzingen dat de 17-jarige concrete plannen had, maar de politie stelt genoeg aanleiding te hebben voor de arrestatie. Hij werd opgepakt in de regio Uckermark, ten noorden van de hoofdstad.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Na een tip – mogelijk van een familielid – zocht de politie in de deelstaat Brandenburg  naar de verdachte. De jongen zou de afgelopen tijd geleidelijk zijn geradicaliseerd. De politie zou een tip hebben gekregen naar aanleiding van een brief, waarin de Syriër afscheid neemt van zijn familie, om zich aan te sluiten bij de jihad.

In 2015 kwam de verdachte mee met de stroom asielzoekers die dat jaar naar Nederland kwam. Hij woont in een opvangcentrum voor alleenstaande minderjarige asielzoekers, melden Duitse media.

Eind december werd Berlijn opgeschrikt door een aanslag op een kerstmarkt. Terrorist Anis Amri – die later in Italië is doodgeschoten – reed met een vrachtwagen in op de menigte. Amri kwam als asielzoeker naar Duitsland. Zijn aanvraag werd afgewezen.