Vondst in Russisch appartement duidt op voorbereiding meer aanslagen

06 april 2017Leestijd: 2 minuten
Soldaten bewaken een ingang van het Kremlin na de terreuraanslag van afgelopen maandag - Foto: AFP

De Russische autoriteiten hebben meer informatie naar buiten gebracht over de aanslag in Sint-Petersburg, en de aanslagpleger Akbarzhon Jalilov. Donderdag heeft de Russische politie bij een huiszoeking bijvoorbeeld explosieven aangetroffen die verdacht veel lijken op die door Jalilov bij de aanslag werden gebruikt.

De explosieven werden gevonden bij een huiszoeking in een appartement in Sint-Petersburg, melden Russische veiligheidsbronnen.

Reeks aanslagen

De vondst doet vermoeden dat er mogelijk een reeks aan aanslagen – vergelijkbaar met die in Parijs in november 2015 – stond gepland. Dat zou betekenen dat er meerdere personen achter de aanslag hebben gezeten, of er in elk geval een groep mensen is geweest die aanslagen zouden hebben beraamd. Donderdag werden verschillende mensen opgepakt. Volgens ooggetuigen gaat het om vier mannen van rond de 30 jaar, die een appartement deelden in het gebouw.

De politie maakte eerder op de dag al bekend dat vermoedelijke handlangers van Jalilov waren opgepakt, maar het is niet duidelijk of dat dezelfde groep mensen is die bij het appartementencomplex is aangehouden.

De explosieven die in het appartement werden gevonden, zouden van hetzelfde soort zijn als de bom die maandag na de aanslag werd gevonden in het metrostation Sennaja Plosjtsjad. Die bom ging niet af. De autoriteiten vermoeden dat Jalilov de bom daar onontploft heeft achtergelaten.   Vervolgens ging hij met de metro verder waar hij zijn tweede bom liet ontploffen.

Kirgizische arbeidsmigranten

De Kirgiziër Jalilov wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslag. Hij kwam om bij de aanslag. De Russische autoriteiten maken jacht op zijn vermoedelijke handlangers, en focussen daarbij vooral op andere mensen met een Centraal-Aziatische achtergrond. Rusland kent een relatief grote Kirgizische minderheid van arbeidsmigranten. Bij verschillende personen zijn huiszoekingen verricht, en volgens de Russische politie is daar ook ‘nuttige’ informatie uitgekomen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Er is nog geen verband aangetoond tussen Jalilov en terreurbeweging Islamitische Staat. Eerder meldde het Russische staatspersbureau Interfax wel dat Jalilov eerder had geprobeerd om via Turkije naar Syrië te reizen, na een familiebezoek in zijn Kirgizische geboorteplaats Osh.

Bij de aanslag in het metrostation op maandag kwamen dertien mensen om het leven, en raakten tientallen mensen gewond. Jalilov zou het explosief in zijn rugzak bij zich hebben gedragen.