Erdogan gelooft in ‘verstand van het volk’ bij Turks referendum

16 april 2017Leestijd: 2 minuten
Erdogan brengt stem uit Foto: AFP

Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn stem uitgebracht voor het referendum over de grondwetswijziging. Een overwinning van het ‘ja’-kamp betekent onder meer dat Erdogan meer macht krijgt.

Erdogan zegt te vertrouwen in het ‘verstand van het volk’. Het gaat naar zijn zeggen om een democratisch referendum, en de president gaat ervan uit dat het volk de ‘verwachte’ keuze maakt.

Dit betekent een ‘ja’

Die keuze is een ‘ja’-stem, waarmee het politieke systeem in Turkije verandert. De president wordt dan zowel staatshoofd als hoofd van de uitvoerende macht.

Met de hervorming krijgt Erdogan  de mogelijkheid om per decreet te gaan regeren. Daarnaast wordt zijn invloed op de benoeming van de rechterlijke macht vergroot, wordt de functie van premier afgeschaft en komt er een vicepresident voor in de plaats.

Dat betekent ook dat de positie van de huidige premier Binali Yildirim vervalt. Zondag bracht Yildirim zijn stem uit in Izmir. De vertrouweling van Erdogan heeft volop campagne gevoerd om een overwinning van het ‘ja’-kamp zeker te stellen. Yildirim zegt dat Turkije duidelijk kiest voor ‘een sterk en stabiel Turkije met een sterke leider’.

Doden bij de stembus

De afgelopen weken mochten ook Turken die in Europa wonen, stemmen voor het referendum. Tijdens de campagne liepen de spanningen tussen Europese landen en Turkije hoog op, maar bij de stembus bleef het relatief rustig.

In Turkije is dat niet het geval. Bij een stembureau in het dorpje Yabanardi in het zuidoosten van Turkije zouden twee doden zijn gevallen bij een schietpartij. Internationale media melden dat twee mannen wilden voorkomen dat een familielid voor de grondwetswijziging zou stemmen.

Om 16.00 uur lokale tijd gaan de stembureaus dicht. De stemmen worden direct geteld.