Amerikaanse politie jaagt op ‘Facebook-killer’ die meer slachtoffers belooft

17 april 2017Leestijd: 2 minuten
Foto van Steve Stephens verspreid door de politie in Ohio, de man is nog altijd voortvluchtig - Foto: AFP

Burgers in de Amerikaanse staat Ohio houden hun adem in. In de stad Cleveland houdt de politie een klopjacht op Steve Stephens (37), die zichzelf filmde terwijl hij een man doodschoot. Hij zond zijn daad live uit op Facebook.

In de video is te zien hoe Stephens een 74-jarige man doodschiet – volgens de autoriteiten een willekeurig slachtoffer. De schokkende beelden zouden uren online hebben gestaan.

Willekeurige moord

In de Facebookvideo is te zien hoe Stephens rondrijdt in zijn auto, en op een gegeven moment zegt: ‘Ik heb iemand gevonden die ik ga vermoorden. Deze man hier, deze oude man.’ Vervolgens stapt hij uit, loopt op de man af, begint tegen hem te praten en vraagt hoe oud hij is. Dan haalt hij zijn pistool uit zijn zak. De oude man houdt zijn handen voor zijn gezicht om zichzelf te beschermen, maar Stephens haalt de trekker over en schiet hem in zijn hoofd. Daarna is te zien hoe de man bloedend op de grond ligt. Stephens stapt weer in en rijdt weg.

De zoon van de man verklaarde dat zijn vader Stephens niet kende. De dader beweerde in een tweede video dat hij vijftien mensen heeft gedood. Volgens de politie is nog niet duidelijk of dat klopt. Ook beloofde Stepgens dat er meer slachtoffers zullen volgen, iets wat in Ohio en omstreken voor grote onrust zorgt.

Politie-omschrijving van Stevens - Bron: CNN
Politie-omschrijving van Stevens – Bron: CNN

Andere staten

Stephens is nog voortvluchtig. De politie heeft de bevolking in naburige staten als Pennsylvania, New York, Indiana en Michigan gewaarschuwd dat hij zich ook daar kan bevinden.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De politie van Cleveland verklaarde tijdens een persconferentie dat met man en macht naar Stephens wordt gezocht. Hij riep de man op zich over te geven.

Facebook – dat eerder al onder vuur lag vanwege beelden van een groepsverkrachting – reageerde geschokt op de ‘vreselijke misdaad’. Een woordvoerder van Facebook zegt dat het bedrijf zijn best doet om een ‘veilige omgeving’ te creëren.