Schisma bij Franse socialisten: Valls valt eigen kandidaat af

29 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Manuel Valls en Benoît Hamon, gebroederlijk op het partijkantoor aan de rue Solferino. Foto: AFP

Oud-premier Manuel Valls zal niet op zijn eigen partij stemmen tijdens de komende presidentsverkiezingen. Dat zei hij vanmorgen op de Franse televisiezender BFMTV.

De Franse Parti Socialiste (PS) kampt met een groot probleem nu allerlei prominenten openlijk afstand nemen van de uiterst linkse kandidaat Benoît Hamon. Eerder verklaarde François Hollande al dat hij zich niet zou kandideren voor de PS, een unicum in de Franse geschiedenis. ‘De Franse president is niet in staat zijn eigen beleid te verkopen aan de kiezer,’ zeggen tegenstanders tijdens de campagne.

Hamon verraste vriend en vijand met zijn overwinning in de voorverkiezingen van de sociaal-democraten. Weinigen gaven de kandidaat die zich onder meer onderscheidde door te pleiten voor een basisinkomen, een kans. Nu blijkt echter dat de partijbonzen twijfelen over zijn kandidatuur. Dit is zeer ongebruikelijk: deelname aan de voorverkiezingen betekent impliciet dat de partij zich achter de winnaar schaart.

‘Keuze voor verstand’

‘Dit is geen keuze uit campagneoverwegingen, maar een keuze van gezond verstand,’ zei Manuel Valls. Ook vindt hij dat Hamon nu al ‘heeft gefaald’, omdat hij zich niet achter het beleid van de regering schaart. De oud-premier geeft aan Emmanuel Macron te steunen om de kansen voor Marine le Pen, de extreem-rechtse kandidaat, te verkleinen. Op dit moment gaat Emmanuel Macron aan kop in de peilingen. Hamon reageerde zondag al, toen geruchten hierover de kop opstaken. Hij sprak van een poging hem kalt te stellen.

Macron heeft Manuel Valls bedankt voor de steun, maar benadrukte direct dat hij nog steeds garant staat voor nieuwe gezichten in de politiek. Macron wil met zijn beweging En Marche mensen uit het bedrijfsleven aan het roer. Hiermee zegt hij te breken met een oude traditie van beroepspolitici. Valls is niet de eerste socialist die zich achter Macron schaart: oud-burgemeester van Parijs Bertrand Delanoë was hem voor. Op rechts gaven oud-premier Dominique de Villepin en François Bayroux hun steun aan de progressieve kandidaat.

Le Pen tegen Macron

Bij de presidentsverkiezingen lijkt het erop dat de traditionele partijen, Les Républicains op rechts en de PS op links, geen rol van betekenis zullen spelen. Ook François Fillon, leider van Les Républicains, zit in een uitermate lastig pakket, vanwege een dreigende strafrechtelijke vervolging wegens oplichting. De verwachting is dat de tweede ronde zich zal afspelen tussen Macron en Le Pen.