Grote inval in salafistische moskee in Duitsland

14 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Politie bij de salafistische moskee in Hildesheim. Foto: AFP

Bij een grootschalige politieactie in het Duitse stadje Hildesheim is vanmorgen een salafistische moskee gesloten. De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Nedersaksen, Boris Pistorius, zegt dat een ‘bolwerk van radicale salafisten is gebroken’.

De moskee is vanochtend op last van de politie gesloten. Ook is een aantal huiszoekingen verricht. De politie van Nedersaksen bracht 370 agenten op de been voor de actie. De moskee Deutschsprachigen Islamkreises Hildesheim werd al langer in de gaten gehouden door de Duitse autoriteiten. Vorig jaar is het gebedshuis al diverse malen doorzocht. De openlijk salafistische moskee is gesticht in 2012.

De salafistische stroming van de islam vormt in de regio Nedersaksen al langer een probleem. Volgens weekblad Der Spiegel is de afgelopen jaren een twintigtal moslims afgereisd naar Syrië om het kalifaat te steunen. De politie heeft aanwijzingen dat in de moskee is opgeroepen tot het steunen van de jihad in Syrië.

Radicale imam al eerder opgepakt

Een van de oprichters van de moskee is imam Abu Walaa, die wordt verdacht van banden met terroristische organisatie Islamitische Staat. Abu Walaa staat er om bekend dat hij video’s van zichzelf op internet verspreidt waarop hij van achteren is gefilmd. Met behulp van die video’s probeerde hij jonge moslims tot de radicale islam te bekeren.

Ook Anis Amri, die vorig jaar een terroristische aanslag pleegde op een kerstmarkt in Berlijn, zou banden hebben gehad met de moskee in Hildesheim. Bij de aanslag op 19 december kaapte Amri een vrachtwagen en reed in op de kerstmarkt. Bij de aanval vielen twaalf doden en tientallen gewonden. Amri werd een paar dagen na de aanslag gedood in Milaan.