Deze Franse ‘voorbeeldblogger’ verspreidde jihadistische teksten onder pseudoniem

06 maart 2017Leestijd: 3 minuten
Mehdi Meklat (L) en Badroudine Saïd Abdallah (R) - Foto: G.Garitan/Wikimedia Commons

De jonge bloggers Mehdi Meklat en Badroudine Saïd Abdallah waren lange tijd de lievelingetjes van de Franse media. Ze schreven over het leven in de Franse banlieus. Onlangs bleek dat Meklat antisemitische en jihadistische teksten verspreidde via Twitter.

Meklat en Abdallah – bijgenaamd ‘Mehdi’ en ‘Badrou’ – schreven voor Bondy Blog, een onlineplatform over het leven in de Franse voorsteden dat wordt gesponsord door de krant Libération.

Stem van migrantenjeugd

Mehdi en Badrou werden gezien als de ongehoorde stem van de (moslim)migrantenjeugd en veelvuldig geprezen vanwege hun eloquentie en goed geïntegreerde houding. Maar voor de 24-jarige Meklat is dat omgeslagen: onlangs onthulde de Franse krant Le Monde  dat Meklat er antisemitische, homofobe, vrouwonvriendelijke en jihadistische opvattingen op na lijkt te houden, die hij onder een pseudoniem op Twitter verspreidde.

Onder het pseudoniem ‘Marcelin Deschamps’ schreef hij de afgelopen vijf jaar meer dan 50.000 tweets, veelal van haatzaaiende aard:  ‘Laat Hitler maar binnenkomen om de Joden te vermoorden’ is een voorbeeld. Over Stéphane Charbonnier (‘Charb’ in de Franse volksmond), een cartoonist van Charlie Hebdo die tijdens de aanslag op het satirische weekblad omkwam, schreef hij: ‘Charb, wat ik graag zou doen, is een aantal Laguiole-messen (luxe steakmessen, red.) in zijn (…) steken.’ Ook twitterde hij dat hij Osama bin Laden mist.

Personage om ‘te provoceren’

Tegenover The New York Times reageert Meklat zelf op de ophef, en verklaart dat zijn tweede account ‘een obsessie’ voor hem werd, en dat het niet echt weergeeft hoe hij over dingen denkt. ‘Ik heb een fictief personage gecreëerd,’ zegt hij tegen de krant, ‘alleen om te provoceren.’ ‘We lachten erom, mijn vrienden en de journalisten om mij heen,’ aldus Meklat. ‘Mensen die mij niet kennen, hebben het recht om gechoqueerd te zijn, want ja, de berichten waren schokkend.’

De Meklat-affaire krijgt ook in de Franse politiek aandacht: vooral het Front National van presidentskandidaat Marine Le Pen springt er gretig op in. ‘Waarom blijven de media Mehdi Meklat beschermen?’ vroeg Marion Marechal Le Pen, het nichtje van Marine, zich in februari af op Twitter.

Anderen maken zich zorgen over de ‘naïeve houding’ van de media tegenover het heersende gedachtegoed in de banlieus. ‘Dit laat zien dat in een bepaald milieu, in de voorsteden en op Bondy Blog, antisemitisme weer normaal wordt. Niet in een agressieve vorm, maar bijna op het niveau van een grap,’ zegt politicoloog Laurent Bouvet in dagblad Le Figaro.  Volgens hem is het ‘belachelijk maken van Joden en Israël’ daar heel normaal, en ging vooral Meklat daar heel ver in.

Gilles Clavreul, chef antiracisme en antisemitisme van de Franse regering, noemt de onaantastbaarheid van Meklat het grootste probleem. ‘Iedereen in zijn professionele entourage wist ervan. Ze vonden het niet belangrijk.’ Volgens Clavreul zorgt het gedrag van Meklat voor een rechtvaardiging voor de standpunten van ‘xenofoben’, die er een slaatje uit zouden slaan.

Nadat er ophef ontstond in de Franse media, heeft Editions de Seuil, uitgever van het boek Midnight van Mehdi en Badrou, het gedrag veroordeeld. De International League against Racism and Anti-Semitism heeft aangifte gedaan vanwege Meklats tweets.