De klapper van Obama: dit kregen oud-presidenten voor hun memoires

03 maart 2017Leestijd: 2 minuten
De 'Obamas' Foto: EPA

Oud-president Barack Obama en zijn vrouw Michelle krijgen samen 65 miljoen dollar voor hun memoires, zo werd afgelopen week bekend. Wat kregen andere oud-presidenten voor hun autobiografie? Een selectie.

  1. James Buchanan (1791-1868) schreef als eerste na zijn presidentschap zijn memoires, getiteld Mr. Buchanan’s Administration on the Eve of Rebellion (1866). Niet meer na te gaan is hoeveel hij ermee verdiende. Een eerste druk is online te koop voor 175 dollar.
  2. Ulysses S. Grant (1822-1885) liet zijn memoires hoogstwaarschijnlijk schrijven door bestsellerauteur Mark Twain, wat tegelijk het succes verklaart. Het werk was niet alleen een verkoophit, maar geldt nog steeds als de best geschreven presidentiële herinneringen. Grant stierf voordat Personal Memoirs of Ulysses S. Grant  in twee delen verscheen, maar zijn weduwe verdiende er zo’n 400.000 dollar mee. Omgerekend naar nu is dat meer dan 10 miljoen dollar.
  3. Harry S. Truman (1884-1972) publiceerde Year of Decisions en Years of Trial and Hope uit geldgebrek. Presidenten kregen nog geen pensioen, dat kwam er pas in 1958 dankzij de Former Presidents Act (destijds 25.000 dollar per jaar). Het voorschot dat hij kreeg, bedroeg 670.000 dollar (zo’n 6 miljoen dollar naar huidige maatstaven). Veel hield hij daarvan niet over toen hij de belastingen en zijn assistenten had betaald.
  4. Lyndon B. Johnson (1908-1973) had na zijn aftreden zo’n slechte naam dat maar weinigen in zijn autobiografie (The Vantage Point. Perspectives of the Presidency 1963-1969) waren geïnteresseerd. Er werden naar verluidt slechts 100.000 exemplaren van gedrukt en de boekwinkels bestelden slechts 65.000 exemplaren. Veel zal het boek de oud-president niet hebben opgeleverd. Voor een gesigneerde eerste druk wordt tegenwoordig op internet 1.250 dollar gevraagd. Ongesigneerd, 3,48 dollar.
  5. Ronald Reagan (1911-2004) liet net als Grant zijn memoires door iemand anders schrijven (Robert Lindsey). Bij de presentatie van het boek (An American Life) in 1990 kwam Reagan daar eerlijk voor uit. Reagan met zijn bekende zelfspot: ‘I hear it’s a terrific book! One of these days I’m going to read it myself.’ Reagan – die zo krap bij kas zat toen hij het Witte Huis verliet dat zijn vrienden het geld voor een ranch in Californië moesten voorschieten – ontving een paar miljoen dollar voor zijn autobiografie, die minder goed verkocht dan die van zijn vrouw Nancy (Nancy: The Autobiography of America’s First Lady, later gevolgd door: My Turn: The Memoirs of Nancy Reagan).
  6. Tot de klapper van Obama was het voormalig president Bill Clinton (1946) die het hoogste voorschot kreeg: 15 miljoen dollar voor My Life in 2004.