Gouden tijden voor wapenfabrikant Kalasjnikov

17 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Het AK-47 aanvalsgeweer Bron: ANP

De Russische wapenfabrikant Kalasjnikov ziet de vraag naar zijn producten enorm toenemen. Naar verwachting zal het bedrijf flink uitbreiden.

Het Kalasjnikov Concern is de grootste wapenproducent van Rusland. Het bedrijf is vernoemd naar de Tweede Wereldoorlog-veteraan Michail Kalasjnikov (1919-2013). Hij ontwierp onder meer de AK-47, het bekendste vuurwapen ter wereld. Wereldwijd zijn er ruim honderd miljoen kalasjnikovs in omloop. Tijdens de Koude Oorlog was het aanvalsgeweer het standaardwapen voor communistische soldaten. Tegenwoordig wordt het wapen meer gebruikt door militante groeperingen dan door conventionele legers. Onder terroristen is het een geliefd wapen.

Nieuw imago

Van dit imago wil Kalasjnikov af. In een nieuwe marketingcampagne richt het bedrijf richt zich meer op burgers door de introductie van merchandise, waaronder een kledinglijn. Ook adopteerde de wapenproducent een nieuw motto: ‘Protecting Peace’  (‘de vrede beschermen’).

2009-11-10 17:59:24 epa01927981 Mikhail Kalashnikov, the Russian inventor of the globally popular AK-47 assault rifle, attends festivities to celebrate his 90th birthday at the Kremlin in Moscow, Russia, 10 November 2009. Kalashnikov declared himself a happy man with few regrets as he celebrated his 90th birthday. EPA/NATALIA KOLESNIKOVA / POOL

Vlak voor zijn dood stuurde Michail Kalasjnikov een brief naar het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Kalasjnikov schreef ‘spirituele pijn’ te ervaren over de vele doden die zijn uitvinding heeft veroorzaakt. De patriarch stelde hem gerust: zijn wapen heeft immers het vaderland verdedigd. Kalashnikov stierf in 2013.

Hoewel de wapenfabrikant leverancier is van het Russische leger, komt de toenemende vraag vooral uit het buitenland. Eind 2016 waren er 5.500 mensen in dienst bij  Kalasjnikov. De wapenproducent zegt zijn personeel te willen uitbreiden met 30 procent, wat neerkomt op ongeveer 1.700 banen. Om de productie te verhogen wordt er gewerkt in drie ploegendiensten per dag.

Nieuwe markten

De wapenproducent voert overleg met de Indiase overheid. Het leger daar zoekt een vervanger voor het Indiase, te onbetrouwbare INSAS-geweer. Het foutpercentage – het wapen blokkeert en vuurt dus geen kogel af – ligt bij de INSAS op 3 procent. Bij de kalasjnikov is het 0,02 procent.

Volgens het Britse International Institute for Strategic Studies heeft India – met bijna anderhalf miljoen militairen – de op drie na grootste krijgsmacht ter wereld. Daarnaast is het de grootste importeur van militair materieel. Een overeenkomst met India kan voor Kalasjnikov dus zeer lucratief uitpakken. Bovendien neemt ook de vraag in Azië, Afrika en Zuid-Amerika toe.